Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med smak av get

/

Ann-Katrin Dunker tar i en artikelserie med oss på en guidad tur bland vjåra goda svenska ostar.

Annons

Något spännande har skett med osten i landet där hushållsost länge varit nummer ett. Vi har fått egna finostar av get, ko och får. Ostar som gör ett segertåg genom landet. Producerade på något av alla våra små gårdsmejerier som vuxit upp under de senaste 20 åren. Varje ost blir unik och det unika får osten från platsen, precis som vinet med sin ursprungskaraktär.

Förr gjordes ost mest för det egna hushållet men den har naturligtvis också fungerat som bytesmedel och inkomstkälla. Osten var den mjölkprodukt med den längsta hållbarheten.

“Hon bar en liten getarkunt på ryggen. Den svängde hon av sig och tog fram ur den aftonvardssmörgåsar med getost och messmör.” Det kan vi läsa i Barnen från Frostmofjället. Getost har varit en viktig del av det gamla bondehushållet och det är framförallt på fäbodarna som man hållit getter. Fäbodväsendet kan följas tillbaka till medeltiden. Geten är människans äldsta husdjur och kallades även för ”fattigmans ko”. Förr räknande man med att sju getter motsvarade en ko. Prosten Broman skriver i Glysisvallur: ”Ju bättre och fetare mjölk desto godare ost, och allra bäst är ost av get- eller fårmjölk.”

Vitost eller vit getost var det vanliga namnet förr och den osten kallas oftast för källarlagrad getost i dag. Det är den som är den traditionella getosten med sin unika smak och karaktär. Smaken påverkas förutom av lagring av getternas bete och av stenkällarens mikrobiologiska flora som är unik för varje gård och källare. Den är opastöriserad vilket också bidrar till dess unika karaktär. Källarlagrad getost finns numera bland andra traditionella produkter från hela världen i Slow Food-rörelsens Ark. Den lagras fyra - sex månader eller i vissa fall ännu längre.

På 1970-talet med stordriftens intåg förvandlades vitosten till vit caprin. En pastöriserad ost med en stram vitmögelyta i stället för den källarlagrades mer rufsiga yta. Mese görs precis som ricottan av vasslen och också den är en viktig produkt. För många är en bit vit och bit gul getost på tunnbröd det enda och rätta sättet att äta getost.

Lär dig mer om vår ostskatt; lukta, smaka och prova. Vi lär oss om vinet genom vinprovningar så varför inte ordna en ostprovning hemma eller gå ut på ostprovning?

Till getost passar ett friskt och fruktigt vitt vin av Sauvignon Blanc. Tillbehör knäckekex och gärna körsbärsmarmelad.

Anne-Katrine Dunker

Mer läsning

Annons