Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medeltiden fångas i nutid

BJÖRKE
- Drick vatten. Det finns läskedrycker. Skratta inte när vi går, tänk på att de gick tre till fyra mil varje dag. Det fanns ett stort allvar i vandringen, instruerar regissören Lars Pettersson de frivilliga pilgrimerna på väg till Nidaros.

Annons
I går startade inspelningen av den dokumentärfilm som ska skildra de gamla lederna genom länet och de umbäranden pilgrimerna utstod för sin tro och för att nå vandringens mål, det som då var Nidaros och som i dag är Trondheim.
Det ska vara möten med storbönder, rövare på Ödmorden och naturligtvis tidstypiska kläder.

Lokala stjärnor
Även om inte alla deltagare visste exakt vilka dräkter de bar.
- Nej, det är lånta fjädra, säger en kvinnliga vandrare från Hamrångefjärden.
- Vi är bara fotfolk, tillägger väninnan Gull-Maj Nilsson, som även har med sig maken Gert.
Varken de eller övriga deltagare från olika platser i Gästrikland lät sig avksräckas av hettan, som var tryckande redan vid tiotiden på förmiddagen.
Dramadokumentären, som beräknas bli en dryg halvtimme lång, har fått 400 000 kronor av Film i Gävleborg. Mer pengar behövs och fler sponsorer är välkomna.
- Filmen kan göras i en turistversion, det beror på vilka finansiärer vi får. Vi gör filmen för människorna i regionen och med syftet att få i gång ridturismen, förklarar Ulric Jansson, projektledare.

Stort intresse
Att filmen kommer till stånd och även lockade tjugotalet entusiaster med hästar och specialsydda kläder har naturligtvis att göra med det uppblossande intresset för den medeltida historien i kölvattnet av Jan Guillous böcker om Arn och Sveriges bildande.
- Till och med bågskytteföreningar har medeltidsgrupper, intygar Kjell Lindroth, deltagare i lördagens inspelning.
Han leder även ett annat projekt som utforskar och kartlägger gamla ridleder i länet, ännu ett fenomen i linje med länsstyrelsen uttalade mål att främja ridturismen i Gävleborg.
Trots att den första scenen tas i ett kuperat skogsparti nära korvkiosken i Björke går det trots medeltida kläder inte att helt återskapa miljön från 1000-talet.

Energiskog
När regissören Lars Pettersson i kameran följer pilgrimerna på väg upp ur en sänka spretar energiskogen till vänster i blickfånget.
Sådan fanns knappast på den tiden.

Mats Hedström
026-159639
mats.hedstrom@gd.se