Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medicinkostnader skenade i höstas

GÄVLEGävleborgs län hade i september den största ökningen av läkemedelskostnaderna i landet. Orsaken är oklar.

- Kostnaderna kan variera mycket månad för månad, säger Stefan Back, ordförande i landstingets läkemedelskommitté.
Det är tidningen Landstingsvärlden som i sitt senaste nummer publicerar statistik över försäljningen av läkemedel. Där framgår att landstingens kostnader för läkemedel fortsätter att stiga. I oktober låg kostnaderna i hela landet 10,2 procent högre jämfört med oktober i fjol.
I Gävleborg redovisades en försäljningstopp i september. Kostnaderna ökade då med 22 procent i länet. Ingen annanstans ökade kostnaderna lika mycket.
- Vi har noterat detta men inte hunnit titta närmare på orsaken. Förklaringen kan vara så enkel som att fakturering släpat efter eller att många patienter haft frikort som varit på väg att gå ut och därför passat på att utnyttja det, säger Stefan Back.
Sett till hela perioden januari-oktober ligger Gävleborg bra till. Kostnadsökningen här är till och med något lägre än riksgenomsnittet. Gävleborg är ett av endast tre landsting som hittills håller kostnaderna inom ramen för de statliga bidragen.

BJÖRN HANÉRUS