Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medicinska myter...

K-G Björling och Liza Boëthius,

alkohol- och drogterapeut respektive socialsekreterare, om myterna kring Metadon och Subutex och om hur beroendet i stället måste behandlas.

Myt 1 - Att den heroinberoende inte kan ta sig ur sitt missbruk utan ersättningsdrog

De narkomaner professionella träffar är oftast i aktivt missbruk. Dessa köper gärna myten om att heroinberoendet är så svårt att det inte går sluta med utan ersättningsdrog. Vi känner till de som tillfrisknat och säger att hade de fått välja mellan Metadon/ Subutex och en beroendebehandling så hade de naturligtvis valt ersättningsdrogen. De är idag tacksamma för att de inte fick detta val.

Myt 2 – Att suget efter heroin tar mycket lång tid att bli av med – vissa blir det aldrig

Vi menar att ordet sug används i tid och otid för att legitimera svårigheten att ta sig ur heroin- och andra kemiska beroenden. Sug, det handlar om behovet av att förändra sinnet.

Och det är just det som är kärnan hos den drogberoende – att man känner till upplevelsen av drogen. Därför söker man sig ständigt till den upplevelsen. Det är den längtan man slentrianmässigt kallar sug.

En del av sjukdomen beroende är den mentala besattheten att droga. Tillfrisknar man från denna, då känner man inte längre något sug. Får man Metadon/Subutex då är man kvar i sjukdomen och har därför den mentala besattheten kvar.

Myt 3 – Att Metadon och Subutex inte är starka narkotiska preparat

Lever man kvar i beroendet så vill man inte ha något annat än det som ger den sinnesförändring som drogpersonligheten och beroendet kräver. Metadon/ Subutex säljs bland narkomaner. Det är bevis nog på att de är starka narkotiska preparat. I Finland har dessutom heroinet i det närmaste ersatts av Subutex.

Ute på svarta marknaden där florerar Subutex som knark, men när vårdapparaten skall erbjuda missbrukare detta då är det medicinering.

Myt 4 – Att Metadon och Subutex är en tillfällig behandling som skall avslutas efter ett tag

Tanken var att ersättningsdrogen successivt skulle trappas ut. Idag säger experter att den kan bli livslång.

Bakom detta finns erfarenheter att många som försökt sluta inte har klarat av det.

För oss är inte det så konstigt. Man har ju inte fått arbeta med beroendesjukdomens grund: den mentala besattheten, ett arbete man måste göra när man inte har någon drog i kroppen.

Vi säger inte absolut nej till ersättningsdroger

De som verkligen behöver en ersättningsdrog skall ha det. Men för de som har ett långt heroinmissbruk bakom sig i stället tid. Många som beviljas en ersättningsdrog skulle klara av att göra en beroendebehandling

Vi måste lyssna mer till de som tillfrisknat från beroendesjukdomen

Varför är man inte mer intresserad av att höra med de som tillfrisknat utan Metadon och Subutex? De besitter ju en mycket stor kunskap om detta. Varför tas inte den kunskapen bättre tillvara?

Vi måste se alla människor som subjekt inte objekt, ett människovärdigt synsätt.

Ett människovärde är förbundet med ett ansvar. Ger man inte människan ansvar och konsekvenser, då känner hon inte sitt eget värde. Då har vi tilldelat henne en offerroll. Vi skall inte ta hand om narkomanen i människan, det vill säga drogpersonligheten. Vi skall istället ge människan i sig själv möjlighet att tillfriskna. Vi skall inte förhandla med drogpersonligheten i människan och på så sätt ge näring åt den ständiga flykten från henne själv.

Vi skall i stället vara mänskliga och ställa krav så att hon får en värdegrund som är hämtad från henne själv.

alkohol- och drogterapeut, föreståndare Birka Halvvägshus, Gävle

socialsekreterare, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel