Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medieeleverna får egen studio i Göransson Arena

Medieprogrammet får filma och fotografera allt som händer i Göransson Arena.
Så står i ett avtal som är på väg att tecknas.
Eleverna får då en egen studio i arenan.

Annons

Ett avtal är på gång mellan Göransson Arena och medieprogrammet i Sandviken.

Avtalet ger eleverna rätt att filma och ta bilder på alla matcher och evenemang som går av stapeln i den nya anläggningen.

En komplett studio, med flera kameror, byggs för 1,2 miljoner kronor och Göransson Arena står för hela kostnaden.

– Avtalet är i princip klart. Eleverna kommer att få jobba i en miljö som väntar dem i det verkliga yrkeslivet, säger Maya Olsson, vd på Göransson Arena.

Dan Evensen är lärare på medieprogrammet.

– Främst kommer eleverna att filma och ha hand om det som syns på storbildsskärmen i arenan. Den ska fungera med led-teknik och vara av Wembleymått, säger han.

Om större bolag som SVT eller Canal+ är på plats så sköter de själva sina sändningar. Men eleverna får hjälpa till och kommer inte att ha några problem eftersom tekniken är exakt densamma som lärs ut på skolan.

– Om de på SVT sen inte har möjligheter att själva filma till exempel en bandymatch så kan vi göra det och sälja materialet till dem. Huvuduppdraget är dock internt mellan oss och arenan, säger Dan Evensen.

På mediegymnasiet går 24 elever i varje klass och hälften av dem är inriktade på rörlig bild och foto. Det är de eleverna som nu får praktisera på arenan.

Fem–sex elever kommer att vara på plats de kvällar när matcher spelas eller andra evenemang äger rum. Meningen är att vissa bildelever i tvåan och samtliga som går sista året ska involveras i projektet.

– Vi har haft svårt att konkurrera med utbildningarna i Stockholm och Göteborg om praktikplatser. Nu är vi helt ensamma om de här platserna, säger Dan Evensen.

Projektet sätter igång lagom till skolstarten i höst.