Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medvind gav s-tåget råg i ryggen

GÄVLEDet märktes att årets 1 maj-firande i Gävle skedde under ett valår med medvind. Strax över 320 personer marscherade med i s-tåget mellan Folkets hus och Boulognerskogen, och då räknades inte de två orkestrarna med. I fjol var de bara 200 och året före runt 250. En nedåtgående trend kunde brytas.

Annons
Utmärkande var att ett 70-tal ungdomar gick under fanorna, framför allt då från Unga Örnar i Bomhus. Dessa visade sedan upp godbitar från den lysande musikalen "Hora, vem fan är det?" som man spelat upp flera gånger under våren, bland annat i Konserthuset.
Det var också de som höll igång bäst vid själva marscherandet, medan de vuxna mest gick tysta när orkestrarna spelade Internationalen och Arbetets söner.
Budskapen på plakaten var varierande. Fackförbundet Metall krävde lika värde Lika rätt, Kommunal ville arbeta för dig - inte för börsbolagen. Ungdomarna krävde politiska satsningar på skolan och ungdomarna. Även enskilda krav som levande centrum i Bomhus restes.
Vädret var inte det bästa i går år då vinden blåste snålt och duggregnet kylde ner de församlade vid scenen i Boulognern.
Men de flesta höll ändå ut tills huvudattraktionen Marita Ulvskog talat färdigt. Och det var precis då som ett intensivare regnväder drog in över Gävle.
Innan dess hann de dock lyssna på SSU:s ledare i Gävle, 16-åriga Lina Barke. Hon tyckte att det inte behövs mer betyg i skolan, som moderaterna vill ha, men att socialdemokraternas satsningar på mer personal i skolorna är bra.
Hon varnade för främlingsfientlighet och menade att det är den demokratiska socialismens uppgift att mota sådana som Le Pen i Frankrike. Än värre tyckte hon ändå att utvecklingen i Mellanöstern är. Hon tyckte att Sverige måste agera mer för att hindra det hon kallade Israels våldtäkt på palestinierna.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 63
mattias.jonsson@gd.se