Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

men bara på papperet

SANDVIKEN
- Jätteroligt. Det är ju vår målsättning sedan många år, säger kommunalråd Anette Wiktorsson om SCB:s undersökning.

Annons
Men folkpartiets Maria Brolin, som sitter sin första period i Sandvikens kommunfullmäktige, tycker att jämställdheten i kommunen syns mindre i verkligheten än i statistiken. SCB:s siffror är inte någon anledning att slå sig för bröstet, menar hon.

Inget maktcentrum
- Om kommunfullmäktige även i praktiken hade varit högsta beslutande instans i kommunen, då hade det varit bra. Nu är det ju inte så. Den verkliga makten ligger i stället i kommunstyrelsen, som bara levererar färdiga förslag till fullmäktige, säger Maria Brolin.
Även de kommunala nämnderna och bolagen bör tas med i beräkningen, tycker hon.
- Tittar man på ordförandena i alla olika nämnder i kommunen så ser man en manlig majoritet.
Maria Brolin tycker att Sandvikens kommunfullmäktige blivit en tandlös instans, som inte säger något om maktfördelningen, vare sig det gäller den mellan kvinnor och män eller den partierna emellan.

Ingen riktig diskussion
- Fullmäktige ska vara ett forum där det finns handlingskraft. Men i dag tas debatten i KS i stället och när frågorna kommer till fullmäktige har man redan låst sig vid färdiga förslag. Det blir aldrig någon egentlig diskussion i fullmäktige. Detta trots att oppositionen är i majoritet. Det är ett demokratiskt problem, säger hon.
Anette Wiktorsson håller till vis del med.
- Jag kan hålla med om att det inte har varit mycket diskussion i fullmäktige. Det har varit mycket färdiga förslag. Men KS är ju beredande instans och då blir det lätt så här, säger hon.
Hon säger att kommunledningen i den nya organisationen medvetet satsat på göra fullmäktige till ett forum för debatt och diskussion. Bland annat, berättar Anette Wiktorsson, finns ett förslag om ett demokrati- och jämställdhetsråd i fullmäktige med alla partier representerade.
- Vi vill ha debatten i fullmäktige för att få en bred förankring för besluten. Dessutom måste det vara ett tillåtande klimat så att alla släpps fram. Att vi bara formellt har en 50/50-fördelning mellan män och kvinnor, det gör det inte jämställt, säger Anette Wiktorsson.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se