Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Men Blank vill sitta kvar

GÄVLE Carina Blank vill fortsätta som kommunalråd om hon och det socialdemokratiska partiet får förnyat förtroende för nästa mandatperiod.
- Jag har ju precis börjat och har inga planer på att sluta, säger hon.

Att kommunalråd Mats Ågren avslutar sin politiska bana om knappt tre år kom inte som någon överraskning för kollegan Carina Blank. Enligt henne signalerade han redan efter förra valet att detta blir hans sista mandatperiod.
Själv markerar Carina Blank tydligt att hon är intresserad av att bli kvar på kommunalrådsposten och axla rollen som ordförande i kommunstyrelsen efter valet 2006. Vilka partimedlemmar som kan tänkas dela hennes intresse är dock oklart.
- Vi är ett bra gäng, men jag vill inte spekulera i namn. Jag tror det är viktigt att partiet fortsätter att utveckla ledarskap. Det är lång tid fram till nästa mandatperiod och mycket kan hända. Många i partiet kan bestämma sig för att både kliva fram och kliva tillbaks, säger Carina Blank.
Lars-Göran Ståhl är ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Han betraktar sig själv som diskvalificerad på grund av sin ålder - "jag är ju jämnårig med Mats" - och tycker att partiet bör nominera yngre förmågor.

- Gammeluvarna kan man räkna bort. Jag vill se någon som inte är alltför många år över fyrtio. Jens Leidermark, Åsa Pehrson och Tommy Berger är några tänkbara namn, säger Lars-Göran Ståhl.
I dagsläget säger dock Jens Leidermark att han inte har några ambitioner att kandidera till kommunalrådsposten. Han vill koncentrera sig på sin roll som ordförande i barn- och ungdomsnämnden och har inte funderat kring andra eventuella uppdrag.
Arbetarekommunens ordförande, Ulrica Messing, är förvånad över att Mats Ågren väljer att offentliggöra sina framtidsplaner redan nu. I och med att debatten om efterträdare tar fart börjar också rekryteringsarbetet i partiet, menar hon.
- Det finns många bra kandidater med erfarenhet, förankring i partiet och många år kvar i politiken, exempelvis Peter Hasch, Jens Leidermark och Åsa Pehrson. Om man kandiderar ska man vara beredd att sitta minst två mandatperioder.
Kan du tänka dig att kandidera själv?
- Det är inte aktuellt. Jag trivs med det uppdrag jag har och kommer att kandidera till riksdagen inför nästa mandatperiod, säger Ulrica Messing.

Erik Wikström