Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

...men ingen ville betala kalaset

GÄVLENationaldagsfirandet i Gävle skulle delvis betalas med hjälp av sponsorer från näringslivet, var det tänkt.

- Tyvärr så blev det väl ingen hit kan man säga, konstaterar Carina Järveback som är ordförande i nationaldagskommitten.
Ettusen kronor från Föreningssparbanken är det enda bidrag som kommit in.
Nationaldagskommittén skickade i början av mars ut ett brev till kommunens större företag och föreningar, där man bad om bidrag till nationaldagsfirandet.

Hoppades på sponsorer
Kommunen anslog 70 000 kronor, och Carina Järveback hade hoppats att lika mycket till skulle komma in via sponsorer.
Nu blev det inte så.
För att täcka de kostnader man redan dragit på sig behöver kommunen därför skjuta till ytterligare 90 000 kronor. Merparten av pengarna går till den scen där gårdagens uppträdande hölls. Den kostar enligt uppgift 130 000 kronor att bygga och driva.

Extra anslag
Formellt kommer fullmäktige att besluta om det extra anslaget på sitt möte den 17 juni, men Carina Järveback tror inte att det blir några problem. Däremot vet hon inte hur det blir med nationaldagsfirandet kommande år.
- Vi får diskutera vilket firande vi ska ha. Naturligtvis är 70 000 kronor för lite för ett ordentligt firande. Jag tycker att de pengar som vi har nu, 160 000 kronor, krävs. Men ett nationaldagsfirande som tillhör alla svenskar, och inte bara de suspekta grupper som viftar med fanor, det måste vi ha, säger hon.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159630
magnus.lundquist@gd.se