Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

...men lönen får unga att tveka

GÄVLEÄldreomsorgen står inför en kris. Pensionsavgångarna duggar tätt inom de närmsta åren samtidigt som de äldre blir allt äldre.

Annons
Men ungdomarna lockas inte av att jobba inom äldreomsorgen.
Lönen är helt enkelt för dålig.
Gefle Dagblad träffade fem ungdomar på Polhemsskolan. Fyra av dem vill inte jobba inom äldreomsorgen medan den femte vill men får inte.
- Om det vore bra betalt kan jag tänka mig det för en kortare tid, säger Erik Söderblom som går teknikprogrammet.
Även Lars Andersson på samma program kan tänka sig att prova.
- Jag vet inte hur det är men det verkar slitigt och stort ansvar. Lönen har betydelse, det är ingen rättvis lön för det arbetet.

För mycket slit
Henrik Wilhemsson, också han läser teknikprogrammet, håller med Lars om att det är för mycket slit för för lite pengar.
Varken han eller Erik har fått sommarjobb men hemtjänsten är inget alternativ för dem. Lars har sommarjobb som maskinförare.
- Det är ett kvinnoyrke, det är väl därför det är så låg lön, tror killarna.

Dagis i stället
Sanna Westby och Sandra Eriksson läser livsmedelsprogrammet.
Sandra ska jobba på dagis i sommar och kan inte tänka sig att jobba med äldre. Sanna har en annan inställning.
- Jag kan tänka mig det. Jag tycker om att träffa nya människor och har sökt sommarjobb inom hemtjänsten men fick nej trots att det är brist på folk. Jag hade jättegärna jobbat där.
Sannas morfar bor tidvis på ett avlastningshem så det där med äldreomsorg har hon funderat över en del. Hon har dessutom grannar som arbetar med äldre.
- Det verkar tungt. Ett sånt krävande jobb ska inte ha så låg lön. De som läser omsorgsprogrammet får lära sig mycket, till exempel medicinering och sånt.

MONIQA SWÄLAS
moniqa.swalas@gd.se
026-15 96 28