Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men On The Border utforskar Syd Barrett på Star Club

Pink Floyd firar 50 år som band i år. Star Club i Gävle uppmärksammar jubiléet med en spelning med Men On The Border från Sandviken, som inspireras stort av den framlidne medlemmen Syd Barrett.

Annons

Bandnamnet Men On The Border är hämtat från en textrad skriven av Pink Floyds grundare Syd Barrett. Bandet tog sin början i Sandviken 2011 då grundaren Göran Nyström träffade kamraten Phil Etheridge för att spela in ett par Barrett-låtar. Konceptet växte och ett band bildades där David Parkin, Lasse Forsberg och Björn Hammarberg tillkom.

Första konserten gjordes sommaren 2012 tillsammans med P-Floyd, dala-bandet som är Sveriges främsta Pink Floyd-tributegrupp. Till spelningen på fredag på Star Club i Gävle kommer Trees, även det ett tributeband från Dalarna som funnits sedan 2008 och fokuserar på bandets tidiga karriär. I Ljusdal finns även bandet Pünk Flöyd som gjort "The Wall" i akustiska valstakts-versioner.

Men On The Border är inget renodlat tribute-band. De gör nytolkningar av Syd Barretts solo-låtar. Syd Barrett skrev gruppens låtar de första åren. Men på en turné i USA 1967 ska han ha tagit en form av mycket stark lsd, vilket personlighetsförändrade honom. Det ledde till att han inte kunde turnera med Pink Floyd och Dave Gilmour tog hans plats. Därefter gjorde han två solo-album, både släppta 1970 och drog sig sedan undan från musikbranschen och levde ett skyggt liv hos sin mor i Cambridge innan han dog i cancer 2006.

– Grejen med Syd är att hans öde är unikt och att han skrev intressanta texter och låtar. Pink Floyd fortsatte skriva om honom. Jag tror de kvarvarande medlemmarna känt en stor skuld över att inte kunna hjälpa honom, säger Phil Etheridge.

Syds musik har kultförklarats på senare år. Phil Etheridge berättar om den komplexa musiken som varit nog så utmanande att lära sig. Han växte upp med Pink Floyd och hade inte hört Syds musik förrän Göran Nyström, som kan vara Sveriges största Syd Barret-expert, presenterade sin tolkning av en Syd-låt 2011.

– Syds musik är inte lätt att lyssna på. Därför valde vi att göra hans låtar mer tillgängliga. Vi har tolkat Syds låtar på vårt egna sätt, därför känns som de egna.

Men On The Borders första skiva "Shine!" från 2012 består av tio Barrett-låtar i egen tolkning. Titeln anspelar på Pink Floyd-låten "Shine On You Crazy Diamond", vars akronym bildar namnet SYD. 2013 kom andra skivan "Jumpstart" som blandar Syd-tolkningar med egna alster som iscensätter Syds liv. I juli kom singeln "Scream Thy Last Scream". Den Barrett-signerade sången var ursprungligen tänkt att bli Pink Floyds tredje singel.

Sin huvudsakliga publik har Men On The Border utanför Sverige. I somras var de på Pink Floyd Festival i Brighton, England. På plats fanns keyboardisten i punkbandet The Damned, ett inbitet Syd Barret-fan, som gillade just "Scream Thy Last Scream".

Sandviken-kvintetten besökte också Pink Floyds uppväxtstad Cambridge på ett Syd Barrett-event i närheten av Syds hem. Där fanns bland annat flera av Syds flickvänner på plats.

Annons