Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer fight tack!

"Ladies fight" är ett lovvärt initiativ inom svensk ståupp-komik. Men showen på Gävle Teater är alldeles för snäll, tycker Johanni Sandén.

Män är också välkomna, står det i Gävle Teaters vårprogram om stand up-showen "Ladies Fight". Jag gillar attityden. Bakom "Ladies fight" står komikern Ami Hallberg Pauli som tyckte att det behövdes scenkomik som riktar sig till kvinnor där också avsändarna är kvinnor. Ett lovvärt initiativ, svensk ståupp-komik känns som en väldigt grabbig värld, minst sagt.

Förutom Hallberg Pauli själv består kvällen utav mer etablerade namn som Zinat Pirzadeh och Anna-Lena Bergelin blandat lokala komikerna Gerda Bylund och Anna Siekas samt nya förmågor som Felicia Tomala och Therese Sandin.

Det blir en rätt salig blandning av ämnen som dyker upp under kvällen men två stycken som återkommer är framför allt åldrande och internet. Hallberg Pauli håller en inledande monolog om bristen på kvinnliga humorförebilder medan Gävles egen Gerda Bylund plockar poänger om hur internetberoende skolan har blivit. Mitt i showen blir det ett samtal mellan Hallberg Pauli, Bylund och ett av huvudnumren Anna-Lena Bergelin. Det blir ett intressant snack om hur det är att slå sig fram som kvinnlig komiker och om hur de beskylls för att bara skämta om "kvinnoämnen" medan männen kommer undan med skämt om håravfall och växande magar utan att det ses som typiskt manligt. Bergelin kommer också in på internet och mobiltelefoner men är som roligast när hon drar loss en bitter salva mot sitt ex.

De två unga Felicia Tomala och Therese Sandin känns en aning osäkra men talangen verkar ändå finnas där. De står sig dock slätt mot lokala komikern Anna Siekas som höjt sig rejält sedan jag såg henne i Engeltofta för ett par somrar sedan. Hon har samlat på sig ett knippe roliga rutiner varav en om hur man borde bli tillsagd på krogen när man ätit för mycket (precis som när man druckit för mycket) är hysterisk rolig.

Med ordet "fight" i evenemangets titel hade jag kanske väntat mig lite mer konfrontation och aggression under kvällen. Tyvärr blir så aldrig riktigt fallet. Det är ofta ganska snällt, som svensk humor tenderar att vara. Det är bara under Zinat Pirzadehs framförande med hennes humor om kulturella skillnader som kvällen bränner till på riktigt. Hon får till en utmärkt blandning av allvarliga ämnen som med ett meddelande till Jimmie Åkesson och mer lättsamt som med en snuskig historia från äldrevården.