Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer idrott i skolan- men när?

GÄVLE
Idrottslektionerna räcker inte för att barn och ungdomar ska få tillräckligt med motion. Det menar regeringen som vill att landets grundskolor ska aktivera sina elever.

Annons
- Behovet finns. Det är bra för både kroppen och hjärnan att våra elever rör på sig, säger Elsie Ragnarsson, rektor vid Stora Sätraskolan.
En stor nationell enkätundersökning som genomförts inom Bunkefloprojektet visar att svenska niondeklassare har 105 minuter schemalagd idrott per vecka i medeltal. Jämfört med andra europeiska länder ligger Sverige illa till - endast Irland har färre timmar idrott.
Redan i början på året konstaterade utbildningsminister Thomas Östros att skolbarnen behöver röra på sig mer. I maj gjordes ett tillägg i läroplanen som säger att skolan ska sträva efter att erbjuda alla elever daglig fysisk aktivitet inom ramen för hela skoldagen.
Varje enskild skola har nu fått uppdraget att tolka detta nya tillägg. Än så länge har ledningsgruppen på Stora Sätraskolan inte kommit fram till något konkret resultat.
- Vi uppmanar våra elever att vara utomhus och röra på sig på raster och håltimmar. Men vi har inte infört några nya schemalagda aktiviteter ännu, säger Ulla Hägglund, skolutvecklare på Stora Sätraskolan.
Att leva upp till regeringens nya förordning verkar inte vara det lättaste. Den fysiska aktiviteten ska rymmas i skoldagen, men den får inte inkräkta på den övriga undervisningen.
- Eleverna på högstadiet har rätt till en viss mängd undervisning i varje ämne, därför måste de fysiska aktiviteterna ske på annan tid. I de lägre årskurserna är det lättare för läraren att ta med klassen ut på gemensamma promenader, säger Ulla Hägglund.
I går hade samtliga 600 elever vid Stora Sätraskolan ett extra motionspass. För att uppmärksamma organisationen Bris, Barnens rätt i samhället, joggade de två varv på en motionsslinga.
Men den typen av punktinsatser duger inte för att leva upp till den nya läroplanen. Regeringen vill att aktiviteterna ska vara regelbundna och dagliga.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se