Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer pengar till välfärden...

När Moderaterna nu lägger fram sin syn på den höstbudget som ska presenteras i mitten av denna månad torde de ha Allianspartierna med sig – utom i en fråga. Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg menar att de nu, trots allt, finns utrymme för ytterligare ett litet jobbskatteavdrag. Där säger Centern och Kristdemokraterna blankt nej och kräver i stället sänkta skatter för pensionärerna.

 

Pensionärerna är en stor grupp och Kristdemokraterna, framför allt; hänger på riksdagens fyraprocentsspärr. Partiet behöver varenda pensionärsröst det kan få. Men Reinfeldt och Borg kommer säkert att hålla på arbetslinjen och satsa pengarna där de gör mest nytta, det vill säga på fler jobb. Då handlar det bland annat att satsa pengar på utbildning och omställning.

Annars var det ju inte helt oväntat att också Moderaterna skulle föreslå en extra satsning på i första hand kommunerna. Allt fler ekonomiska bedömare, bland dem Konjunkturinstitutet, ser allt fler tecken på att konjunkturen kan börja vända uppåt. Också Anders Borg har tidigare gjort samma iakttagelse. Sötebrödsdagarna är ännu långt borta, men inte fullt så långt borta som man tidigare trott.

Det är inte länge sedan Folkpartiledaren Jan Björklund i ett utspel hävdade att kommuner och landsting måste få extra statsbidrag nästa år. Björklund ville också satsa på 10 000 nya platser på universitet, högskolor och vuxenutbildningen. Ett antal Kristdemokratiska kommunalpolitiker föll in i kören och nu har alltså också Moderaterna skådat ljuset.

De pengar som Moderaterna nu är beredda att satsa ska, menar man, oavkortat gå till kommunernas kärnverksamheter. Pengar alltså till vård, skola och omsorg. Finansminister Anders Borg har i ett uttalande visat sig vara skeptisk till regeringens möjligheter att öronmärka pengarna eftersom ”kommunerna är självstyrande” och kan gör vad de vill med pengarna.

Å andra sidan sa Fredrik Reinfeldt i en kommentar i TV i förrgår att pengarna är avsedda för att kommunerna ska klara välfärden. Några fler satsningar på idrottsanläggningar med det extra statsbidraget ville han inte se...

Här återstår alltså fortfarande att se hur kommunpolitikerna prioriterar när de får det extra tillskott från staten som de så länge ropat efter. Kommer pengarna att användas rätt, det vill säga så att kommunerna inte behöver skära i verksamheter som vård, skola och omsorg? Eller kommer hela, eller delar, av det extra statsbidraget, att andas till att täcka hål på andra ställen i de kommunala budgetarna?

En sak är klar. Kommunerna kan inte komma en gång till och kräva mer statliga pengar för att klara välfärden...

GD 12 AUGUSTI 2009