Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer sting, mindre sötma

I köksskåpet står några glas på fot med en kula mitt på ”benet” i rosa eller turkos. De är senapsglas som innehållit fransk senap.

Annons

Inte de tjusigaste glas men de duger bra till morgonjuicen. För fransk senap, dijonsenap, klarar man dig inte utan. En liten klick i dressingen (med honung som balans), i gräddsåsen för mer smak och till grillade kryddiga korvar i stället för söt svensk senap – pröva.

Om ni gravar er egen lax – som Dan Strandqvist skriver om ett stycke ner – så gör ni väl såsen själv också. Där klarar jag mig inte utan fransk senap.

Rör ihop en halv dl svensk senap med en matsked fransk och häll sedan sakta, sakta på en neutral olja, (inte olivolja) tills konsistensen verkar bra och såsen gått ihop.

Hacka en rejäl knippa dill och ha i. Smaka. Inget socker i som de gamla recepten alltså, för sötman finns ju redan i den svenska senapen, men med lite sting i stället.

Mer läsning

Annons