Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mest cancer på krogen

Manliga servitörer ligger risigt till medan präster är mer lyckligt lottade.
Det finns skillnader mellan olika yrkesgruppers risk att drabbas av cancer.

Forskare har gått igenom cancerstatistiken bland 15 miljoner medborgare i de nordiska länderna från 1960-talet fram till 2005, och jämfört med uppgifter om yrke. Resultaten, som ska presenteras i facktidskriften Acta Oncologica, ger en tämligen spretig bild och för den största diagnosen, prostatacancer, syns inga kopplingar till yrkestillhörighet alls.
Men somligt sticker ut. Den största cancerrisken totalt sett hittades hos manliga servitörer, som toppar statistiken för sju cancerformer som exempelvis cancer i lungor och struphuvud.
– Det finns en förhöjd risk för cancer inom yrkesgrupper där det är mer godtagbart att röka och dricka alkohol. Det är enklare för en servitör att röka än det är för en präst eller lärare, säger Eero Pukkala, statistikchef på Finlands cancerregister, till nyhetsbyrån FNB.
Lägst är cancerrisken hos grupper som jordbrukare, trädgårdsmästare, präster, lärare och läkare – personer som utsätts för asbest, tobak och alkohol i förhållandevis liten utsträckning.
Nattarbete skulle också kunna öka risken, antyder resultaten, men här krävs mer noggranna studier.