Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mest oroad för arbetsmiljön

GÄVLE
- Jag är mest oroad för arbetsmiljön. Vi har möjlighet att ta hand om vårdbehovet men inte förväntningarna, säger Olof Agner, verksamhetschef på Bomhus hälsocentral.

Annons
Bomhus har tre familjeläkare samt ett par läkare under utbildning, men skulle ha behövt en eller två stafettläkare varje vecka under hösten eftersom det egentligen ska vara sju familjeläkare. Troligen får de inte någon nu.

Väntetider
Olof Agner säger att det inte finns en chans att klara vårdgarantins väntetider, men patienterna kommer att få medicinskt motiverad hjälp.
- Mest prioriterat är äldreboenden och hemsjukvården. Vi måste låta det gå före.
Den som har ont i ryggen till exempel kommer att få vänta längre.
Patientsäkerheten är inte i fara i Bomhus, men på vissa ställen kommer man att behöva fundera över hur man ska klara den medicinska säkerheten, säger Olof Agner.
Färre läkartider innebär också att läkarna kommer att låta sjuksköterskor och annan vårdpersonal ta emot fler patienter.

Irriterade patienter
Patienternas förväntningar om att få en tid hos doktorn krockar här med det centrala landstingsbeslut hälsocentralen måste följa.
Olof Agner är oroad över att många kommer att bli arga, irriterade och besvikna, reaktioner som personalen får möta utan att kunna hjälpa till och som blir ett arbetsmiljöbekymmer.
Hittills har han inte mött många patientreaktioner. Han tror att det beror på att många inte känner till vad hyrläkarstoppet får för konsekvenser.
Han håller med om att beroendet av stafettläkare är ett problem, men tycker att stoppet kom väldigt hastigt och blev oväntat hårt.
- När vi tyckte att vi hade prioriterat väldigt hårt landade vi på sju, åtta, nio stycken.
Det blev fyra dispenser i Gästrikland, varav tre i Gävle. Han tror att åtgärderna mot stafettläkarkostnaderna skulle ha blivit bättre om det funnits mer tid att organisera om vården.
ANNA BAGGE