Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Metadon kan hjälpa heroinister ur prostitution

Metadon hjälper en stor majoritet av kvinnliga heroinister ur prostitution.
Det visar en studie som Gävleforskaren Lennart Öhlund har jobbat med.
– Men i vissa kretsar finns fortfarande ett ideologiskt motstånd mot metadonbehandling, säger han.

I tio år har forskarna Lennart Öhlund vid Högskolan i Gävle och Leif Grönbladh vid Uppsala universitet följt 105 kvinnor som fått behandling inom metadonprogrammet.

71 av dem prostituerade sig för att finansiera sitt, och i vissa fall även sina pojkvänners, heroinmissbruk.

Med hjälp av metadonet kunde de hålla abstinensen i schack och blev därigenom mottagliga för terapeutiska insatser. Resultat: 95 procent av kvinnorna slutade att sälja sexuella tjänster.

– Det tyder på att missbruket är grunden, ingen prostituerar sig av egen fri vilja, säger Lennart Öhlund.

Gävle kommun och landstinget Gävleborg har inget eget metadonprogram. De patienter som får remiss skickas till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Sammanlagt finns i dag en handfull metadonprogram runt om i landet.

Men tröskeln är fortfarande hög och många kommuner och landsting har en restriktiv inställning till behandlingsformen.

– I många fall måste patienterna vara väldigt nedgångna innan de skrivs in på ett metadonprogram. Jag hoppas att vårt forskningsresultat kan leda till att man värderar varje enskilt fall för sig och att man inte har samma krav för alla individer, säger Lennart Öhlund.

Varje år får omkring 3 600 personer metadon eller subutex.

I Stockholms och Uppsala län är väntetiden för en behandling några månader medan heroinister i södra Sverige kan få vänta i två–tre år.

– Det händer att patienter dör i väntan på behandling. Speciellt kvinnliga heroinister far väldigt illa, jag hoppas att de uppmärksammas och får behandling så snabbt som möjligt, säger Leif Grönbladh.