Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metall öppnar för sänkt lön

/

Annons

IF Metall öppnar för lokala lönesänkningar i en krisuppgörelse med Teknikföretagen.

IF Metall och arbetsgivarna har undertecknat en krisöverenskommelse för industrin. I stället för att varsla om uppsägning ska företaget och facket lokalt komma överens om ledighet och utbildning. Ersättning blir minst 80 procent av den faktiska lönen.

– Det är ingen normal omställning av industrin, det är ett nödläge. Krisen kräver att vi agerar för att rädda jobben och starka kompetensen inom industrin, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven i ett pressmeddelande.
– Nu väntar vi på att regeringen ska göra sitt, säger Löfven.

Stefan Löfven motiverar den historiska uppgörelsen med att svensk ekonomi och arbetsmarknad ”befinner sig i den värsta kris som vi har upplevt”.
– Ingen i dag yrkesverksam har sett motsvarigheten till de senaste månadernas utveckling. De krafter som normalt avgör ett företags konkurrenskraft, de är satta ur spel, säger Löfven.
Facket har enligt Löfven ”skrikit sig hesa” om allvaret i den ekonomiska krisen och allvaret bekräftades definitivt av fredagens mycket dystra BNP-statistik: minus 4,9 procent på årsbasis.
– Fem procent är ett historisk stor fall. Då är det inte som finansministern säger vinterväglag, det är en isgata rakt ner för ett stup, säger Löfven.

”Teknikföretagen och IF Metall är ense om att ge möjlighet till lokala överenskommelser om att sänka utgående lön och andra ersättningar med upp till 20 procent. Under motsvarande tid kan företagen anordna kompetenshöjande utbildningar. För den händelse detta inte är möjligt, gäller arbetsbefrielse i motsvarande grad, skriver Teknikföretagen i ett pressmeddelande.
”Detta är ett sätt för oss att försöka minska behovet av uppsägningar och samtidigt minska kostnadsbelastningen för företagen, skriver Anders Narvinger, vd för Teknikföretagen.
”Härigenom ges även möjlighet för företagen att snabbt agera offensivt när marknadsförutsättningarna förbättras.

Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö blir förbannad när han får beskedet om IF Metalls krisuppgörelse med arbetsgivarna.
– Vi är helt emot alla former av lönesänkningar för den här uppgörelsen gäller förstås inte direktörerna, säger Harry Rantakyrö till TT.
– Jag blir så förbannad. Vi har centrala avtal och medlemmarna måste få diskutera den här uppgörelsen först, säger Harry Rantakyrö.
– Det är minus tio grader kallt här i Kiruna och det blåser hårt. Men jag blir varm av ilska när jag för höra sådant här.

Mer läsning

Annons