Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Metallare gick EU-skola

IF Metall i Västra Gästrikland vill få fler att rösta i Europaparlamentsvalet. I går hölls första delkursen i EU-skolan i Folkets hus.
– Vi måste stå upp för vår demokrati som vissa människor är villiga att dö för, säger fackordföranden Renate Almén.

”Ge inte bort din röst – använd den i Europaparlamentvalet”. IF Metalls budskap lockade ett 50-tal intresserade till EU-skolan under gårdagen.

– Jag är positivt överraskad över intresset. Jag tycker man läser lite överallt om att svenskarna är så ointresserade inför valet, säger Renate Almén, som stod för undervisningen.

Även vid sidan om tidningarnas bild har Renate Almén tidigare upplevt den svenska negativa attityden.

– Många säger att de inte bryr sig eftersom de inte vill vara med i EU över huvudtaget. Men det hjälper ju inte att bara sitta och gnälla. Alla som är här i dag kanske inte är för unionen, men de vill i alla fall göra det bästa av situationen.

Den tredelade kursen ska ge deltagarna ökade kunskaper om den Europeiska unionen och om hur deras röst i valet i början på juni har påverkan.

– Många har svårt att se kopplingen hur ett beslut långt där borta kan märkas av här hemma. De vill ha information om hur det fungerar, säger Renate Almén.

– Men vårt huvudsyfte med kursen är att få folk att rösta. Demokrati är något som vi i västvärlden gärna tar för givet. Vi måste stå upp för det som vissa människor är redo att dö för, tillägger hon.

Yonas Teshome är en av de mest aktiva kursdeltagarna i bänkraderna. Med sitt ursprung vet han vad Renate Almén talar om.

– Det är viktigt att göra det lilla man kan och rösta så att man inte blir överkörd. I Eritrea finns inga politiska partier. Där blir man fängslad direkt om man går emot diktatorn.