Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metallbasen bedrövad över jobb som försvinner

/

I dag besökte IF Metallbasen Stefan Löfven Electroengine i Gävle, några dagar efter att de sista metallarna blivit av med jobben.

– Det här är framtiden och det får vi inte släppa, säger Stefan Löfven.

Annons

Besöket arrangerades långt innan konflikten mellan företaget och regionen blossade upp på allvar. Den lokala avdelningen i IF Metall ville visa upp en framtidsbransch som etablerat sig i Gävle.

I stället blev det en rundvandring i en anläggning på väg mot nedläggning. Stefan Löfven hann inte ens prata med IF Metalls medlemmar på Electroengine. De slutade sina anställningar i måndags. Men Stefan Löfven fick ändå se några av de projekt som fortfarande pågår i Gävle, en båt och Volvobil som byggs om för eldrift.

Stefan Löfven betonar att han inte kan ta ställning i själva konflikten. Men han är bedrövad över att arbetstillfällen försvinner från orten, och att jobben dessutom riskerar att hamna utomlands.

– Det här får vi helt enkelt inte tappa. Det finns inte en biltillverkare som inte pratar om eldrift.

– Det är sånt här som kommer att ge välfärd i Sverige och då ska vi ha den produktionen, säger Stefan Löfven.

Den lokala ledningen för IF Metall är också bedrövad över utvecklingen av Electroengineaffären. Arbetslösheten hos IF Metalls medlemmar i landet är 13 procent. I regionen ligger den på 17-18 procent. Och ombudsmannen Bengt-Ola Nygren ställer samma fråga som många andra gör, nu när arbetstillfällen ser ut att försvinna från orten.

– Vad var det som gick snett?

Annons