Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Metallbasen bedrövad över jobb som försvinner

I dag besökte IF Metallbasen Stefan Löfven Electroengine i Gävle, några dagar efter att de sista metallarna blivit av med jobben.

– Det här är framtiden och det får vi inte släppa, säger Stefan Löfven.

Besöket arrangerades långt innan konflikten mellan företaget och regionen blossade upp på allvar. Den lokala avdelningen i IF Metall ville visa upp en framtidsbransch som etablerat sig i Gävle.

I stället blev det en rundvandring i en anläggning på väg mot nedläggning. Stefan Löfven hann inte ens prata med IF Metalls medlemmar på Electroengine. De slutade sina anställningar i måndags. Men Stefan Löfven fick ändå se några av de projekt som fortfarande pågår i Gävle, en båt och Volvobil som byggs om för eldrift.

Stefan Löfven betonar att han inte kan ta ställning i själva konflikten. Men han är bedrövad över att arbetstillfällen försvinner från orten, och att jobben dessutom riskerar att hamna utomlands.

– Det här får vi helt enkelt inte tappa. Det finns inte en biltillverkare som inte pratar om eldrift.

– Det är sånt här som kommer att ge välfärd i Sverige och då ska vi ha den produktionen, säger Stefan Löfven.

Den lokala ledningen för IF Metall är också bedrövad över utvecklingen av Electroengineaffären. Arbetslösheten hos IF Metalls medlemmar i landet är 13 procent. I regionen ligger den på 17-18 procent. Och ombudsmannen Bengt-Ola Nygren ställer samma fråga som många andra gör, nu när arbetstillfällen ser ut att försvinna från orten.

– Vad var det som gick snett?