Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Metodistkyrkan

Annons
Södra Rådmansgatan 25-27, invigdes1964. Kyrkan och bostadshus i två våningar ritadesav församlingsmedlemmen och arkitekten Rudolf Holmgren, bördigfrån Gävle. Kyrkan är byggd i mörkt tegeli kubform och har klockspel inbyggt i entréfasaden. Korfönstret,som speglar väckelse och gudstro, är skapat av konstnärenLennart Jarlstad, metodist från Gävle. Altarets silverkorsär format av Sven Gavlevik, tidigare Gävlebo.
Gävle metodist- och episkopalförsamling bildades1870 som den första i Norrland och hade sin första lokali fabrikören Johan Lennstrands hus vid Norra Kungsgatan 17.Församlingen byggde 1873 vid Norra Kungsgatan 29 ett bönhus,Sarons kapell (se Norra bönhuset) som något år senare såldes.
Sankt Matteus kyrka, Ruddammsgatan 56, vid Norra Fältskärsgatanpå Öster, invigdes 1881. Kyrkan, ritad av E.A. Hedin, hade gotiska drag med höga kopplade fönsteroch på entréfasaden, som avslutades med en takryttare,ett rosettfönster. Den stängdes 1964 när områdetrevs för att ge plats för stora bostadshus.
Vid korsningen Kaserngatan-Södra Kungsgatan uppfördes1895 Sankt Petri kyrka, ritad av E.A. Hedin, med två våningar,den övre inredd till kyrksal med stora avrundade fönsteroch entréfasad mot Kungsgatan med två torn. Närgatukorsningen skulle utvidgas 1959 revs kyrkan och de bådakyrkorna ersattes av nuvarande Metodistkyrkan.
Församlingen, som vid mitten av 1890-talet var en avlandets största metodistförsamlingar, delades 1897 iSankt Matteus och Sankt Petri församlingar som 1956 återblev en församling. 1902 bildades i Bomhus en församling som 1904 byggde ett kapell i Kastet.1939 förenades Bomhusförsamlingen med Sankt Petri. Norling,N.S: De stora folkrörelserna (ingår i Ur Gävlestads historia); Fredlund, H: Väckelsen i Gästrikland1995.