Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mexiko svenskarnas nya paradis

/
  • Det vimlar av bra restauranger på Yucatánhalvön – El Camello Jr i Tulum är en av dem. Satsa på en måltid med arrachera, det möra köttet, färskpressad juice och – förstås – en äkta guacamole.
  • De ståtliga mayaruinerna, som ligger vid stranden i Tulum, är ett måste under Mexikobesöket. De är unika på grund av sin placering – precis vid havet.
  • Dia de muertos, de dödas dag, är en stor högtid i Mexiko. Då minns man sina döda släktingar och vänner. Dödskallar säljs i alla butiker och former – som smycken, prydnadsskålar och väggmasker.
  • Tulum bjuder på en av världens vackraste stränder. Bred, ståtlig och med finkornig sand.

Några av världens vackraste stränder, ett chilidoftande kök, mayaruiner och jordens näst största korallrev. Lägg till en tillbakalutad atmosfär och ett skönt klimat och du förstår varför Mexiko är på väg att bli svenskarnas nya semesterparadis.

Annons

– Jag säger till alla som kommer till Holbox att ta av sig klockan, stänga av mobiltelefonen, gå barfota och njuta av nuet och av naturen. Jag har varit här i tolv år, och jag kommer aldrig att åka härifrån. Det enkla liv som man lever här passar mig, säger Gabriella Garcia Arzate, en av invånarna på pytteön Isla de Holbox vid Yucatánhalvöns norrsida, och i dag min guide runt ön.

Vi har stannat till vid den långgrunda stranden för att fotografera ljusrosa flamingos. Vi tar oss runt den natursköna ön i en ljudlös golfbil. Det är vi inte ensamma om. Golfbilarna är det som står till buds om man har tröttnat på att promenera.

– Vi öbor har gemensamt fattat beslutet att bilar inte får plats på ön. Överlag är det väldigt reglerat vad människor får och inte får göra. Det är därför ön fortfarande ser ut som den gör. Här finns inga stora hotell, och det görs inga ingrepp i naturen. Har du sett att det växer passionsblommor överallt? Jag älskar dem, säger Gabriella Garcia Arzate.

Mexiko är den här säsongens reseraket och ett av de resmål som ökar mest, enligt statistik från både resebyråkedjan Resia och arrangören Fritidsresor. Fördelaktig dollarkurs och en välfungerande turistinfrastruktur ligger bakom.

Turistmeckat är Yucatánhalvön i sydöstra Mexiko. Här finns en 176 mil lång kust, men det är längs Mayarivierans 13 mil långa strand – mellan Cancún i norr och Tulum i söder, på östra delen av halvön – som de flesta turister hamnar. Några turister hittar också ut till öarna utanför Mayarivieran – däribland Isla de Holbox.

Efter bara några dagar på Holbox har min puls gått ner väsentligt. Jag följer Gabriella Garcia Arzates råd; slänger av mig flipflopsen och går barfota i den vita, lena sanden. Dagarna börjar få något slags rutin: yoga i ett rum som måste vara världens vackraste yogalokal (strandhotellet Casa Las Tortugas), vila i hängmattan, snorkla, spana på fåglar i kikare och framåt kvällen gå till centrum med sina pastellfärgade hus och äta färsk fisk eller pizza med hummer – öns specialitet.

Isla de Holbox förverkligar bilden av en perfekt semester. Orörd, äkta, naturskön och fylld av trevliga och pratglada människor, en sympatisk blandning av naturälskande turister och välvilliga öbor.

Med visst motstånd lämnar jag till slut ön och åker direkt till turistorten Playa del Carmen. Kontrasten kunde inte vara större. ”Playa”, som orten kallas, är fartig och hektisk, men samtidigt charmig. På huvudgatan, femte avenyn, ligger piercare och tatuerare vägg i vägg med Starbucks och thairestauranger.

Aktiviteten vid den långa, vita sandstranden är lika febril som längs huvudgatan. Den rastlöse kan roa sig med att surfa, åka vattenscooter eller hänga i fallskärm efter en båt. Den som söker lugn och ro rekommenderas att ta en lång promenad norrut. Det är här lokalbefolkningen samlas på helgerna. Ta med picknick och egen hängmatta att fästa mellan palmer.

Bara några kvarter från turiststråken i Playa, pågår det mexikanska vardagslivet. Här går barnen till skolan och kontorsarbetarna äter fajitas till lunch. Här vimlar det av bra restauranger, däribland HC Monterrey som specialiserat sig på arrachera, mört kött som serveras med bakpotatis och smarriga såser. Den som vill äta billigt och lokalt rekommenderas att söka sig hit.

Ölivet lockar igen och jag åker till Isla Mujeres, tjugo minuters båtfärd från Cancún. Isla Mujeres, ”kvinnornas ö”, är Isla de Holboxs betydligt mer sofistikerade storasyster. Här finns flashiga hotell, finfina restauranger och ett litet centrum med butiker, men samtidigt är här fridfullt och naturskönt.

Ett måste vid ett besök på Mayarivieran är att simma i en cenote – en underjordisk grotta. Det finns över tre tusen cenotes att välja mellan, men min favorit är den sagolikt vackra vattenlabyrinten Rio Secreto, belägen mellan Playa del Carmen och Tulum.

Guiden Edie López Tun leder mig och några andra turister – alla med pannlampor – genom det underjordiska vattensystem som upptäcktes för bara några år sedan. Här är svalt, trolskt och enastående vackert.

Min resa rundas av i Tulum – det gamla backpackerparadiset som under senare år har börjat exploateras allt mer. Stranden är som tagen ur en turistbroschyr. Och eftersom de välbevarade mayaruinerna i princip ligger på stranden känns det självklart att vika en dag åt mayakulturen. Det har aldrig varit lättare att kombinera historia och bad.

Missa inte El Camello Jr – enligt många den bästa restaurangen i Tulum och himmelriket för skaldjursälskaren. Enkla plaststolar, glad stämning och behaglig värme. In på bordet kommer lime och chilimarinerad fisk (ceviche), perfekt korianderkryddad guacamole och Sol-öl. Vad mer kan man begära?

Anna Wahlgren/Respress

redaktionen@respress.se

Mer läsning

Annons