Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mickes mäktiga Muzik

Annons

I dag startar Mikael Strömberg sin programserie ”MUZIK”, om musik och fenomen, i radions P2, kl 12.30 (samt lördagar P1 23.07, söndagar P1 15.03).

– Radio är optimalt. Man når människor överallt. I köket, I bilen, I sovrummet. Därför gör jag radio just nu. Det känns tillåtande på ett annat sätt än övrig media som just nu är inne i fas där man formaterar ihjäl sig. Eftersom jag dessutom tillåts göra långa program får folk prata till punkt. Och jag kan kosta på mig att slänga in en konstpaus då och då trots dyrbar sändningstid. Sedan gillar jag fenomenen i musiken, de gör den musikaliska upplevelsen djupare.

– Inget river upp känslor som musik. Upplevelsen kan inte vara annat än sann för oss själva, och vi är specialister på att värja oss. Det musikaliska ego- och immunförsvaret lär vara ett av de starkaste. Så när främmande musik trycker på reagerar överjaget med att ställa en serie motargument: Det här är inte jag! Det här låter inte som Larz Kristerz! Det här är inte bra! Det sker per automatik. Och intressant är att vissa smakkombinationer i princip tycks vara omöjliga.

– Är tråden, strängen, det som länkar samman ”allting”? Strängteori innebär ett komplicerat samboförhållandet mellan Albert Einsteins relativitetsteori för hur stjärnor, galaxer och tiden fungerar i universell skala och kvantfysiken undersökningar av elektronens minsta rörelser. Här finns massor av metaforer som uppvisar en förbluffande likhet med musik.

– Eller ta begrepp som lyhördhet och gehör. Själva gehöret manar lika mycket till försiktighet som öppenhet. En improvisatör opererar inte från ett formlöst vakuum utan från tre miljarder år av evolution; allt vad vi varit finns lagrat. Bara genom att tala och överraska oss själva är vi mästare på att tänja ut det vi just nu säger och göra det till ett uppiggande... sedan.

– Frågan är huruvida rummet inverkar på själva musikupplevelsen. Kan musik ge nya insikter, leda in en person på nya spår? Vad finns det för likheter mellan starka musikupplevelser och till exempel religiösa upplevelser? Eller formar landskapets klimat musiken?

– Som en lite flirt till MUZAK (varuhusmusiken) för att poängtera att det även handlar om saker utanför själva musiken.

– Javisst, även döva kan ju som bekant lyssna, ta den döva trummisen Evelyn Glennie som slår det mesta.

I ”MUZIK” möter vi i fem avsnitt människor som ägnar sig åt fenomen – smak, fysik, gehör, religion och klimat – i musiken. Vi träffar Lars Lilliestam, Åsa Bergman, Ulf Davidsson, Magdalena Larfors, Babben Larsson, Henrik Strindberg, Gudrun Raccuja, Jonas Bromander, Ingela Edkvist och Sten Sandahl. Och programledaren Mikael Strömberg.