Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Midsommarens hundkapplöpning rekordstor

Rekordmånga lopp genomfördes under midsommardagens hundkapplöpning i Järbo. Hundar av raserna greyhound och whippet från hela Sverige deltog.
– Roligt att tävlingen blivit så populär, säger tävlingsledaren Marcus Eriksson.

Ända sedan början av 1980-talet har hundkapplöpningarna i Järbo varit en årlig midsommartradition. Den här gången ställde 81 hundar upp i totalt 17 lopp.

Tävlingarna börjar med att veterinären Anna Scherdin besiktar hundarna.

– Jag kontrollera skelettmuskulaturen och att de inte har några påfallande skador, säger hon.

Hundägare från hela Sverige har dykt upp i husvagnar och husbilar för att kunna delta i evenemanget. En av dem är Marie-Louise Rönnberg som rest från Enköping med sina fem hundar.

– Men bara en av hundarna ska tävla. Tre av de andra är pensionärer och en är för ung, säger hon.

Hon berättar att den sociala samvaron med de andra hundägarna är största anledningen till att hon år efter år är på plats i Järbo när det vankas tävlingar.

– Vi festar ihop, grillar och spelar kort. I går satt vi allihop kring ett långbord och firade midsommarafton tillsammans.

Fyra olika distanser är det som gäller den här tävlingsdagen: Från supersprinten på 98 meter till stayerloppet på drygt 680 meter.

När tävlingarna inleds börjar regnet att ösa ner. Marcus Eriksson säger att regn är en fördel, om det inte bildas pölar på banan.

– Vätan gör att sanden blir mer kompakt och håller längre. Men om det bildas pölar finns risk att hundarna skadar sig, säger han.

Inför varje lopp defilerar hundarna förbi läktaren. Sedan förs de till respektive startbox.

Så dras haren i gång ungefär som när man startar en gräsklippare. Haren är egentligen en vit tygbit som sitter fast i en rörlig motor som i hög hastighet cirkulerar kring banan och lockar hundarna att rusa efter tyget.

Efter varje lopp äger en prisceremoni rum inför publiken. Hundarna bestiger prispallen och tar emot priserna.

Gunilla Edman från Stockholm är matte till greyhounden Klinga som är först över mållinjen i andra loppet.

– Klinga har startat i åtta lopp och kommit på prislappen sju gånger, säger hon efter prisceremonin.