Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket i Gävle avslöjade nytt bidragsfusk

Somalier som redan hade uppehållstillstånd sökte asyl på nytt för att kunna kvittera ut bidrag.

Det avslöjade Anna Högberg, anställd vid Migrationsverket i Gävle, under en träff med politiker i går.

– Vi har haft några fall på vår enhet, säger hon till GD.

OBS! Denna artikel publicerades första gången i Gefle Dagblad 2009 men har återigen fått spridning i sociala medier.

Det handlar om ett helt nytt sätt att fuska med bidrag.

Tillvägagångssättet kunde avslöjas enbart tack vare uppmärksamheten hos enskilda handläggare på Migrationsverkets anläggning på Kaserngatan.

Personer från Somalia som med hjälp av anhöriganknytning sökt och fått permanenta uppehållstillstånd på ambassader utomlands har efter ankomsten till Sverige ansökt om asyl på nytt.

På grund av att de haft uppehållstillstånd redan vid ankomsten fanns deras fingeravtryck inte registrerade sedan tidigare.

Somalierna som misstänks för den tidigare helt okända formen av bedrägeri har i sin nya asylansökan enbart behövt uppge ett falskt namn för att kunna kvittera ut stöd som utgår till asylsökande.

Bluffen avslöjades när enskilda handläggare i Gävle blev misstänksamma.

– Vi hade dem ju i alla fall på bild sedan tidigare. Vi har haft tre eller fyra fall. Om det förekommer på andra håll i landet vet jag inte, säger Anna Högberg.

Hur stora belopp bedrägeriet handlar om, eller hur lång tid det pågått, är oklart.

Men polisutredningen har alla utsikter att leda till åtal eftersom de misstänkta ju lämnade sina fingeravtryck när de gjorde de falska asylansökningarna.

– De kan hävda att de inte kände till att de hade uppehållstillstånd eller att de inte hade uppsåt, säger dock Anna Högberg.

Ytterligare information som riksdagspolitiker som besökte Gävle i går fick ta del av gällde folkbokföringen.

Personer som fått tillfälliga uppehållstillstånd kan folkbokföra sig i Sverige.

Med hjälp av folkbokföringen kan de leva ”normala” liv och ha fungerande kontakter med skattemyndigheten, sjukvården, skolan och banker. I kombination med till exempel ett svenskt körkort fungerar tillvaron lika bra som för den som redan har medborgarskap.

Men när det tillfälliga uppehållstillståndet dras in och personen ska avvisas till sitt hemland görs ingen notering om det i folkbokföringen.

Ansvaret för ändringar i folkbokföringar vilar på varje enskild person. Den som gått under jorden för att undvika att bli hittad av polisen struntar naturligtvis i att anmäla ändring.

– Gränspolisen i Gävle har just nu 425 ärenden med efterlysta personer som ska avvisas, säger Willie Aflarenko, chef.