Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket stoppar gratis kollektivtrafik för asylsökande

/
  • Migrationsverket vill tillsvidare inte betala fria resor för asylsökande.

Migrationsverket vill inte sluta något avtal med Region Gävleborg om att låta asylsökande åka gratis med kollektivtrafiken i länet.

Annons

I höstas tog regionfullmäktige beslutet att Region Gävleborg skulle försöka upprätta ett avtal med Migrationsverket om att ge asylsökande i länet möjlighet att fritt åka med kollektivtrafiken. Sedan tidigare finns ett projekt i Kalmar län där Migrationsverket har ingått ett avtal med länstrafiken och betalar för de asylsökandes resor.

Läs mer: Regionfullmäktige: Gratis kollektivtrafik för asylsökande utreds

Men Migrationsverket har nu tagit beslutet att inte sluta några fler avtal med landsting och regioner om gratis kollektivtrafik för asylsökande. Det informeras Region Gävleborg om i ett brev.

Först vill Migrationsverket utreda kostnaderna för avtalet i Kalmar och vilka resor som det egentligen är rimligt att myndigheten ska finansiera, exempelvis resor som är nödvändiga för själva asylärendet. Tanken hos Region Gävleborg är att fri kollektivtrafik ska ge de asylsökande en drägligare tillvaro och möjlighet att integreras bättre i länet.

Läs mer: Här får asylsökande gratis kollektivtrafik

Det är inte bara Gävleborg som är intresserade av att erbjuda asylsökande fria resor med kollektivtrafiken. Även Dalarna, Uppsala län, Värmland, Västmanland och Örebro län informeras av Migrationsverket.

Ett återkommande problem som lyfts fram till Migrationsverket från regionerna är att chaufförernas arbetsmiljö försämrats på grund av incidenter med asylsökande. Det har i sin tur gjort andra passagerare otrygga och försenat trafiken.

Läs mer: Asylsökande kan få gratis kollektivtrafik

Debatt: Bra ge asylsökande busskort

Annons