Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mijailovic dödade Anna Lindh

Stockholm (TT) Anna Lindhs familj har fått svaret på vem som dödade henne. På måndag får vi alla också veta varför hon mördades.Mijailo Mijailovics erkännande rätar ut många frågetecken kring mordet.

Annons
Mijailovic har i månader ihärdigt nekat till anklagelserna om mordet, men på trettondagen kom hans erkännande.
- Jag begärde ett kompletterande förhör med honom och då erkände han gärningen. Han har medgett angreppet på Anna Lindh och effekterna av det, säger advokat Peter Althin till TT.
Under det drygt timslånga förhöret lämnade Mijailo Mijailovic en detaljerad berättelse över vad han gjorde den 10 september och dagarna efter.
Peter Althin vill inte säga varför Mijailovic högg kniven i Anna Lindh, vad som fått honom att erkänna nu eller om han känner sig lättad över sitt erkännande. Han hänvisar till sin tystnadsplikt som advokat.
Det står dock enligt Althin klart att motivet till dådet inte var politiskt.

Statsminister Göran Persson som är på statsbesök i Bangkok fick beskedet om erkännandet på onsdagen.
- Jag känner som de allra flesta en stor lättnad över erkännandet. Det är naturligtvis lättare att gå vidare i sorgearbetet om man vet hur det gick till och vem som gjorde det, säger Persson.
Även justitieminister Thomas Bodström ser erkännandet som ett viktigt led i sorgearbetet. Han beskriver känslan som befriande när han fick beskedet.
- Det vore katastrof om man fått leva med samma trauma som de efter Palmemordet, säger han.
Thomas Bodström konstaterar att ett erkännande är ett stort steg mot en fällande dom eftersom det också finns teknisk bevisning.
- Jag ska inte gå händelserna i förväg men skulle ljuga om jag inte sade att jag är mycket optimistisk.
Under utredningens gång har polisen fått fram stark teknisk bevisning, bland annat DNA som anses binda Mijailovic till mordet.
Länskriminalens chef Leif Jennekvist, som lett utredningen om mordet, är inte förvånad över att det kom ett erkännande till sist.
- Jag hade nog trott att det skulle komma tidigare, men nu är vi nöjda med att det kom som det gjorde, säger han.

Anna Lindhs make och de två sönerna är på semester utomlands och kunde på onsdagen inte nås för en kommentar.
I och med att Mijailovic erkänt mordet kommer advokat Peter Althin inte att begära några kompletteringar av utredningen. Åklagarna kan därför väcka åtal som planerat måndagen den 12 januari. Då blir hela polisutredningen och detaljerna kring mordet offentliga. Rättegången börjar troligen onsdagen den 14 januari.
- Mijailovics erkännande innebär att huvudförhandlingen blir kortare än beräknat. Åklagarna behöver nu inte lägga fram all bevisning i rätten, säger chefsrådman Göran Nilsson vid Stockholms tingsrätt till TT.
Han tror att rättegången kan klaras av på tre eller fyra dagar.

Kjell Rynhag/TT
Yvonne Moberg/TT

Mer läsning

Annons