Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mikaels traktorsamling imponerade

– En riktig guldgruva!
30 traktorentusiaster från Finland fick sitt lystmäte när de i går besökte Mikael Linanders blivande museum för veterantraktorer i Mackmyra.

Det är medlemmar i den finska Fergusonklubben som är på utflykt i Sverige.

– De flesta av oss är från södra Finland, men även från norra och östra. Så i stort sett hela Finland finns representerat. Vi kom med båt till Kapellskär och besökte först en samlare i Vallentuna innan vi fortsatte hit, berättade Lars Asplund som bor i Vanda utanför Helsingfors.

I Gävle togs de emot av Mikael Linander som under tio år varit ordförande i Valbo Veterantraktorklubb och i dag är vice ordförande. Han fixade med en rundtur i whiskyfabriken och lunch på Forsbacka värdshus innan hela gruppen begav sig hem till honom.

På sin gård i Mackmyra har Mikael Linander samlat på sig inte mindre än 80 veterantraktorer. Ett museum är under uppbyggnad.

– Jag har samlat i 15-20 år. Köpt och bytt. Många äldre personer har skänkt sina traktorer till mig. För dem är det nostalgi. De har jobbat med traktorerna och vill inte se dem bli skrot, sa han.

Extra imponerade var finländarna av hans samling Oliver Cletrac bandtraktorer från slutet av 40-talet.

– Jag har tio av modellen HG-42 och sex av modellen OC-3. De här traktorerna finns inte i Finland, sa han.

Lars Asplund var imponerad.

– Allt med motorer var intressant när jag växte upp. Det är svårt att säga varför. Med tiden har jag samlat på mig fler och fler traktorer. Det har blivit som en epidemi, säger han.