Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Militärövning upprör

/
  • – Jag tycker att de (Försvarsmakten) har gjort en jätteblunder i planeringen, säger Jenny Karlsson, här med dottern Kerstin.

Helgens militärövning i södra Gästrikland kan skrämma både asylsökande och fåglar, det befarar Gysingeföretagaren Jenny Karlsson.
– Att öva med lågt flygande flygplan vid ett asylboende känns inte lämpligt, säger hon.

Annons

Det är Livgardet som genomför en övning med ett 150 soldater stort hemvärnsunderrättelseförband. Aktiviteterna kommer främst att bedrivas runt Sandviken, Gysinge, Älvkarleö och Marma och där kommer det att skjutas med lös ammunition.

Utöver det ska det göras flygningar med civila propellerplan på låg höjd över ett område som sträcker sig från Gysinge i sydväst till Furuvik i nordost.

Skjutandet och flygandet oroar Jenny Karlsson, som driver butik och vandrarhem i Gysinge. Framför allt eftersom hon tror att många av flyktingarna på asylboendena i Gysinge riskerar att skrämmas.

– Det här är traumatiserade och trasiga människor som kommit hit med väldigt jobbiga erfarenheter och att öva med lågt flygande flygplan vid ett asylboende känns inte lämpligt, säger hon.

Men hon tänker också på att hon i helgen kommer att ha vandrarhemmet fullt av ornitologer.

– De säger att övningen inte ska störa fåglarna men det tror jag inte riktigt på.

Hon är besviken över att hon inte fick någon information från Försvarsmakten förrän samma dag som övningen satte i gång, det vill säga på torsdagen.

– Hade jag vetat det tidigare så hade jag kunna informera gästerna om det när de bokade. Jag tycker att de har gjort en jätteblunder i planeringen.

Löjtnant Pontus Dahlström tycker det är "olyckligt" att informationen inte har gått fram men säger att man från Livgardets sida har informerat fastighets- och markägare i berörda områden. Det har också gjorts anpassningar för att inte boende och fåglar ska störas, berättar han. Bland annat har lägsta flyghöjd höjts till 300 meter.

– Jag tror inte folk kommer att höra eller se mycket alls av övningen.

SÅ BLEV DET: Militären visade hänsyn.

Annons