Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljardorder på kärnkraftsrör

Sandvik går på halvfart, men på Rörverk 68 inne på industriområdet är det högtryck. Kärnkraftsrören är en av få Sandviksprodukter som trotsar lågkonjunktur och finanskris. I går kom beskedet att Sandvik tagit hem en order till Kina på över en miljard.
– Här kör vi så mycket vi kan, säger Jan-Erik Sundström, produktchef för ånggeneratorrör.

När andra avdelningar pratar korttidsvecka och finanskris pratar folket på den här avdelningen om brist på kapacitet. För en månad sedan gav Sandviks styrelse klartecken för en stor investering som ska öka kapaciteten ytterligare.

Hur stor investeringen är och hur stor kapacitet det rör sig om är uppgifter som ingen talar om. Sandvik har en tredjedel av världsmarknaden och konkurrensen är stenhård, främst med två andra stora tillverkare. Den egna tillverkningen av kärnkraftsrör är omgärdad med sträng sekretess och GD får inte ens veta hur många som arbetar på rörverk 68.

Men Jan-Erik Sundström visar oss gärna omkring och berättar om hur tillverkningen av ”rörens Formel 1” går till. Nästan hälften av produktionsmomenten handlar om kontroll och tester. Rören till kärnkraftsverkens ånggeneratorer ska hålla i minst 40 år och kvalitetskraven är rigorösa. Efter en viss punkt i tillverkningen får ingen beröra produkterna utan att ha handskar på händerna. Rören tvättas för hand, med aceton. Varje rör har en egen identitet och kan spåras tillbaka i hela produktionskedjan.

– När det gäller den här typen av rör får du inte ta några genvägar, säger Jan-Erik Sundström.

Erik Björk har jobbat i tre år i rörverket och övervakar kallvalsningen av rören. Han och de andra kan glädja sig åt att de jobbar på en avdelning där det inte är någon lågkonjunktur. Någon sommarstängning blir det inte heller, som i många andra verk på industriområdet.

– Det känns nästan lite orättvist, när man vet hur de har det på andra håll, säger Mia Forsberg, som har jobbat i nio år på rörverket.

Kinaordern ger ingen effekt på kort sikt. Rörleveranserna ska inte börja förrän 2013, men det är en bekräftelse på att Sandvik i hög grad är med i kärnkraftsboomen som nu sprids över världen. Nordamerika och Kina går i täten men i Europa och även i Afrika planeras för nya investeringar i kärnkraft.

Medan andra anläggningar har dragit ner på produktionen har rörverk 68 fortsatt att producera för fullt.

– Det finns ingen tendens till någon minskning. Det är glädjande med en ljuspunkt, säger Cecilia Hägglöf, sälj- och marknadschef för Sandviks rör.

Därför byggs också kapaciteten ut stegvis och det jobbet är redan igång. Redan I början av nästa år ska Sandvik kunna producera ännu fler kärnkraftsrör. Beslutet togs i styrelsen för drygt en månad sedan.

– Den dagen blev jag riktigt glad. Vi har jobbat hårt för att få göra den investeringen, säger Jan-Erik Sundström.