Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljardöverskott går i retur

Arbetsförmedlingen har mer pengar än den gör av med. Ändå nekas ungdomar insatser som kan leda till jobb.
– Ändra reglerna, tycker tre riksdagsledamöter från olika partier på Gävleborgsbänken.

År 2011 gick 3,1 miljarder kronor i retur – pengar som var öronmärkta för aktivitetsstöd och olika program, enligt en granskning som Dagens Nyheter gjorde förra året.

Men när 22-åriga Beatrice Färdigs i Gävle behövde hjälp för att få en praktikplats på ett åkeri sa Arbetsförmedlingen nej. Pengarna skulle i stället gå till personer som ”stod längre från arbetsmarknaden”.

Vanligtvis brukar Lars Beckman, M, tycka annorlunda än Elin Lundgren, S, och Ulla Andersson, V. Men i denna fråga gör de tre politikerna som företräder Gävleborg i riksdagen gemensam sak.

– Arbetsförmedlingen ska alltid använda de verktyg som står till förfogande. I dag är systemen som stuprör, det vore bättre med enklare regler som gör att pengarna kan användas friare, säger Lars Beckman.

Elin Lundgren håller med och påpekar att Socialdemokraterna länge har kritiserat regeringen på denna punkt.

Även Ulla Andersson vill ändra reglerna så att ungdomar slipper vänta i 90 dagar på en insats. Samtidigt krävs en bättre kontroll av arbetsgivarna för att undvika att praktikplatserna utnyttjas felaktigt, menar hon.

Men regeringen har inga planer på att ändra reglerna.

– Att pengar har betalats tillbaks beror på att våra prognoser har slagit fel och att arbetslösheten blivit lägre än väntat, säger Niklas Gillström, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Men varför hushålla med pengarna om det är uppenbart att en insats kan leda till jobb?

– Vi vet att det också kan ha en instängande effekt. Forskare pekar på att exempelvis ungdomar med bra betyg riskerar att bli arbetslösa under en längre period om de beviljas en insats, säger Niklas Gillström.