Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljö i kök granskas

SANDVIKEN
Arbetsmiljöinspektionen har i höst en kampanj mot de riskmoment som finns i kök och serveringar. Kampanjen vänder sig mot hotell och restauranger i Gävleborg och Dalarna.

- Det har visat sig att ohälsan ökat i branschen, säger Kristina Lindroth, som haft till uppgift att studera några arbetsplatser med fem till 20 anställda i västra Gästrikland.

Högt tempo
Restaurang Bolaget i Folkets hus i Sandviken var ett av de fem utvalda objekten. Här finns nio personer anställda för att dagligen servera 460 lunchgäster. Då är även Hammargymnasiets elever medräknade. Arbetsstyrkan ökar med extrapersonal vid större tillställningar.
- Vi tycker det är bra med den här typen av inspektioner, menar Solveig Kvist, restaurangchef på Bolaget. Vi kämpar för att personalen ska ha det bra och vi har all den utrustning som behövs för att tunga lyft och andra besvärligheter ska kunna elimineras.
Den här kampanjen ska belysa belastningsergonomi och arbetsmiljöarbetet. Det första handlar om tunga lyft och påfrestande arbetsställningar och ett högt tempo. Det andra att arbetsmiljön inte fungerar så att risker kan åtgärdas på ett snabbt och bra sätt.
- Det viktigaste är att arbetsgivaren är insatt i de problem som kan uppstå på en arbetsplats, säger Kristina Lindroth. Här på Bolaget ser allt ut att fungera till belåtenhet eftersom det finns hjälpmedel till det mesta.
- Sedan är det en annan sak om de anställda utnyttjar hjälpmedlen, fortsätter Kristina. Är det en stark kock så kanske han av tidsbrist tar potatissäcken på 25 kilo på ryggen i stället för säcklyften.

Utan anmärkning
Bolaget klarade sig utan anmärkning. Något som gladde Solveig Kvist.
- Vi jobbar också mot företagshälsovården, berättar Kvist. Vi har egna ergonomiutbildningar och har också utvecklingssamtal med personalen.
På Bolaget görs också skyddsronder och personalen får den skyddsklädsel som behövs.
- Det är viktigt med halkfria skor eftersom golv i restaurangkök lätt blir mycket hala, menar Kristina Lindroth.
De övriga restaurangerna som får besök av Kristina är personalmatsalen på Sandvik, Princess frukostmatsal, Ovakos personalmatsal och Lappens krog i Storvik.
JÖRGEN LARSSON