Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöarbete belönas

GÄVLEUppväxten i den lilla byn Ösaren mitt i skogen tror Therése Eriksson är förklaringen till hennes miljöintresse. Ett engagemang som på fredagens skolavslutning ger henne 5 000 kronor i stipendium.

Annons
- Jättekul, säger Therése Eriksson som blev glatt överraskad av beskedet eftersom hon inte sökt stipendiet.
- Det har Ylva Larsson, Agenda 21-samordnaren gjort, berättar hon.
Själv hörde hon sig för om C-G Erikssons minnesfond för ungdomar i länet som är intresserade av natur och miljö, men sedan kom annat i vägen och det blev inte tid för någon ansökan. Och att hon har fullt upp blir tydligt i stipendiemotiveringen. Hon har bland annat varit med i butiksinventeringar, ordnat fototävling och sett till att Vasaskolans miljögrupp ägnar sig åt klimatfrågan. Hon har också arbetat för att Vasaskolan ska få en miljödag.
- Jag skrev ett brev till rektorn på skolan. Vasaskolan har sagt att man vill ha miljöinriktning, men det syns inget. Jag tyckte att man borde ha Kravmat och mer miljö i skolan, säger Therése Eriksson som går andra året på samhällsprogrammet med internationell inriktning.

Protest mot McDonald's
Därför blir det i höst en miljödag, med workshops, "det är viktigt att folk får göra något själva och inte bara sitta och lyssna", och föreläsning av Linus Wellander från Uppsala som Therése Eriksson tycker kan engagera.
Brevet till rektorn skrev hon på eget bevåg. Annars sker mycket av arbetet i Unga Agenda 21-gruppen som bildades efter länets miljöting för unga hösten 2000. De tio-tolv medlemmarna har bland annat demonstrerat mot McDonald's engångsartiklar och varit med på bilfria dagen.
Vad hon ska göra med stipendiepengarna har hon inte hunnit fundera på än. Kanske hon sparar dem till efter trean då hon vill åka och arbeta som volontär.
Hon blir ledsen när hon hör andra säga att världen kommer att gå under av miljöproblemen eller att de inte finns. Den egna viljan att göra något förklarar hon med var hon har bott.
- Jag är uppväxt mitt ute i skogen, mellan Gävle och Hedesunda, i en by med fyra hus, Ösaren.
Miljöproblemen står i kontrast till vardagen hemmavid, med tystnaden, luften utan avgaser och skogen utan skräp. Men sedan i torsdags har hon lämnat Ösaren och flyttat med familjen till stan och Sätra.
- Det känns mest som om jag är på semester än.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se