Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöbalken för krånglig, anser Bohlin

ÅSHAMMAR
Miljöbalken måste förenklas så att alla kommuner klarar av att använda den likadant.
Det menar riksdagsledamoten Sinikka Bohlin, s.

Annons
-Man kan konstatera att man prioriterar olika i olika kommuner. Det måste vi se över, säger hon.
I går besökte hon Bulten Stainless i Åshammar för att få höra hur företaget drabbas av den tungrodda miljöbalken.

Krånglig lag
Lagen, som kom till 1999, har fått mycket kritik för att den är så krånglig att kommunala handläggare tolkar den olika på olika håll i landet.
Mats Möller som är platschef på Bulten Stainless förklarar att miljöbalken kan leda till att företaget förlorar konkurrenskraft. Om man till exempel får en stororder som gör att man når det nuvarande produktionstaket * måste man söka ett utökat tillstånd. Och det kan ta flera år att få. Under den tiden har kunden tröttnat och letat upp en annan leverantör, menar han.
Enligt en utredning som Svenskt näringsliv har gjort agerar Sveriges kommuner väldigt olika när de ska tilllämpa miljöbalken. Regionchefen Lars Beckman har till och med exempel på lokal nivå.

Samma fråga, olika svar

Ett företag med verksamhet i Söderhamn och Gävle ställde samma fråga till båda kommunerna och fick helt olika svar. Söderhamn svarade på en dag, i Gävle dröjde svaret flera veckor.
Men Sinikka Bohlin tycker inte att det är skäl nog att centralisera besluten. Kommunerna ska fortfarande bedriva tillsyn. Men miljöbalken måste ses över.
-Den måste förenklas. Man ska inte behöva vänta i två, tre år på svar, säger hon.
Enligt näringslivet är det bråttom, men Sinikka Bohlin vill skynda med måtta.
-Målet med miljöbalken är ju att inte störa miljön. Men om det är en lag som inte fungerar, och vi ska förändra den vill jag att det ska bli bra. Då får det ta lite tid, säger hon.
Tidigast nästa vår tror hon att miljöbalkskommittén, som utreder frågan, kan vara färdig.
MAGNUS LUNDQUIST
026-27 75 98
magnus.lundquist@gd.se

* Tillståndet gäller hur mycket man får producera räknat i kilo. Om man effektiviserar tillverkningen och minskar utsläppen kan det därmed ändå ta flera år innan man kan öka sin produktion.