Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöministern positiv till myggbekämpning

Miljöminister Andreas Carlgren, C, gav i går ett positivt besked om myggbekämpningen i Österfärnebo med omnejd.
I en interpellationsdebatt lovade han att göra allt för att myggprojektet ska fortsätta.

– Det är det mest positiva svar jag någonsin fått under alla mina år i riksdagen, säger Mikael Oscarsson, KD, som interpellerat i frågan. Carlgren lovade att regeringens stöd får fortsätta.

Mikael Oscarsson har engagerat sig i myggprojektet och dess framtid.

I torsdags deltog han i ett möte i Gysinge med ett stort antal ortsbor. Kaféet där man höll till var mer än överfullt.

Under de senaste fem åren har myggen bekämpats med det biologiska medlet BTI i myggprojektets regi.

Kostnaden har varit cirka åtta miljoner per år. Pengarna har kommit från berörda länsstyrelser och kommuner. Naturvårdsverket har bidragit med en miljon. 2009 räcker pengarna till ett normalt bekämpningsår.

Om projektet ska kunna leva vidare även 2010 måste ett besked om stöd och pengar komma före hösten, enligt Mikael Oscarsson.

– Berörda kommuner och regionförbund måste mötas och komma överens, säger han.

BTI är omstritt. Kemikalieinspektionen har gett dispens för att spruta i vissa områden. Naturvårdsverket vill inte att framtida naturvårdsområden ska sprutas.

Verket har nu köpt in mark vid Fängsjön som gränsar till Färnebofjärdens nationalpark. Det betyder att hela östra sidan av sjön inte får besprutas.

Detta lovade miljöminister Andreas Carlgren att ta upp med Naturvårdsverket, enligt Mikael Oscarsson som tycker att han fått löfte om att myggfrågan ska lösas i god tid före årets slut.