Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöministern vill ha förståelse för vargjakt

Sveriges licensjakt på varg är nödvändig. Det anser miljöminister Andreas Carlgren. Därför har han bjudit in fyra tunga EU-politiker till Gävle på torsdag för att skapa förståelse för landsbygdens tveksamhet för varg.

EU är starkt kritiska till Sveriges tillämpning av licensjakt på varg, det vill säga att ett visst antal vargar får skjutas under en utsatt tid. För att skapa förståelse för jakten har den centerpartistiske miljöministern Andreas Carlgren bjudit in fyra EU-kommissionärer till Gävle på torsdag.

För att kunna övertyga dem om att licensjakten ska få finnas kvar har han kallat in Sven-Erik Hammar, ledamot i LRF:s riksförbundsstyrelse samt Jägareförbundet och Svenska Samernas Riksförbund.

– EU-politikerna har inte förståelse för dem som bor och verkar i områden där varg finns. Deras vardag är totalt annorlunda mot vår. Ett steg i rätt riktning är dock att Sveriges regering börjat få förståelse för vår sak, säger Sven-Erik Hammar, som till vardags är skogsbrukare i Härjedalen.

På torsdag eftermiddag ska parterna konferera hos Länsstyrelsen Gävleborg. Dagen efter kommer de att besöka Gåsbäckens fäbodvall där många tamdjur finns.

Den 17 augusti måste Sverige leverera svar till EU på varför vi förvaltar varg så som vi gör.