Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljon för att få bukt med fukt

ÅRSUNDAÅrsunda kyrka måste renoveras för cirka en miljon kronor.Det har bland annat blivit fuktskador i tornet och kyrktuppen måste rustas.

Annons
Nu söker församlingen statligt stöd för att ha råd med åtgärderna.
Årsunda församling har nyligen lämnat in en tillståndsansökan till länsstyrelsen för att få tillåtelse att genomföra ett antal reparationer. En arkitekt från Falun, Sven Åberg, har fått uppdraget att se till att renoveringen av den gamla kyrkan sker på bästa sätt. Kontakt med honom fick församlingen tack vare länsmuseet.

Medeltidskyrka
Årsunda kyrka är nämligen en av områdets bäst bevarade medeltidskyrkor med anor från 1200-talet. Den har dock byggts ut flera gånger, senaste i mitten av 1700-talet. Inne i kyrkan finns också en rad dyrgripar, som till exempel ett altarskåp från 1510 och skulpturen Sankt Olof som är från 1200-talet. En runsten från vikingatiden finns bevarad i tornkammaren.
Några reparationer eller åtgärder av kyrkan får inte göras utan tillstånd.
Det var för en tid sedan som det upptäcktes att det blivit fuktskador inne i kyrktornet. Sven Åberg håller just nu på med en utredning om kyrkan och den har dessutom visat sig att det inte bara är fuktskadorna som måste åtgärdas. Det berättar Berit Olsson som är ekonomiskt ansvarig för Österfärnebo- och Årsunda församlingar.

Tappat kammen
- Kyrktuppen repareras, den har till exempel tappat kammen. Dessutom blev den målad med färg på 1990-talet men ska förgyllas igen, säger hon.
Det finns också en del renoveringsbehov av kyrkfasaden.
Allt som allt kommer de nödvändiga renoveringarna att kosta en hel del. Runt en miljon kronor, tippar Berit Olsson.
Därför har församlingen sökt bidrag. Staten har gett Svenska kyrkan en pott pengar som ska användas som kyrkobyggnadsbidrag. Hur mycket pengar det blir är dock oklart.
- Det kanske inte blir mer än 50 procent.
Ansökan om bidraget ska vara inne sista november i år. Beslut tas av stiftet först nästa höst och först 2004 kan pengar betalas ut. Församlingen hoppas dock kunna börja med renoveringar tidigare.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se