Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbeslut i dag – på hemligt underlag

/
  • För att de styrande partierna ska lyckas få igenom affären på onsdagen krävs en bred uppslutning av politiker i semestertider. Det kan räcka med att enstaka stolar står tomma för att oppositionen ska få majoritet och lyckas fälla hela affären.
  • Flera sidor i värderingen av vindkraftverken har maskerats med hänvisning till sekretess, bland annat ett avsnitt med rubriken

Skulle du köpa en bil av en konkursmässig bilhandlare om du bara fick se delar av besiktningsprotokollet?
Det är ungefär vad fullmäktige i Gävle förväntas göra i dag när mångmiljonköpet av tio vindkraftverk från krisbolaget Samkraft ska godkännas.

Annons

GD direktrapporterar från debatten på det extrainsatta mötet med start klockan 14. Följ rapporteringen här på gd.se!

För att förstå hur de tio vindkraftverken i Sandvikens, Nordanstigs och Bollnäs kommun har hamnat på fullmäktiges bord i Gävle måste vi backa bandet till 2007. Det var då det kommunala bolaget Gävle Energi tog initiativ till samarbete med elva andra kommunala och privata energibolag i regionen för en utbyggnad av vindkraft.

Strategin var offensiv. Via det gemensamma bolaget Samkraft, med Gävle Energi som största delägare, skulle 40 vindkraftverk installeras inom tio år – en satsning på nära en miljard kronor. Tack vare bolagsbildningen kunde delägarna sprida kostnaderna och risktagandet mellan sig.

Till en början gick allt som planerat. Samkraft började sätta upp vindkraftverk, bland annat två strax norr om Järbo för totalt 75 miljoner kronor. Merparten finansierades via lån som delägarna gick i borgen för. Med tiden anslöt sig fler delägare. De kommunala energibolagen i Västerås och Eskilstuna var två av dem. Planer fanns på vindkraftparker norr om Hofors, nordväst om Trödje och på en rad andra håll i länet.

Men de dyra satsningarna i kombination med kraftigt fallande priser på el och elcertifikat gjorde att Samkraft inte blev vad politikerna hoppats på. Tvärtom.

Våren 2013 lät Samkraft göra en värdering av vindkraftverken och det visade sig då att de var kraftigt övervärderade. Värdet skrevs ner och en kontrollbalansräkning upprättades där det framkom att mer än halva aktiekapitalet var förbrukat. I ett sådant läge måste kapitalet återställas eller bolaget likvideras, alltså avvecklas.

Men tron på Samkraft var fortfarande stark och flertalet delägare sköt till mer pengar i en så kallad nyemission som skulle ge bolaget upp emot 113 miljoner kronor. Både Gävle Energi och Sandviken Energi bidrog trots protester från oppositionen.

Ändå kom Samkraft snart på obestånd igen. Bolaget står i dag med stora lån som förfaller och delägare som vill dra sig ur. Bara Gävle Energi uppges ha den vilja och de ekonomiska muskler som krävs för att rädda Samkraft. Annars hotar konkurs.

Planen är nu därför att Gävle Energi ska köpa Samkrafts tio vindkraftverk för totalt 187 miljoner kronor och på så vis befria övriga 17 delägare från deras borgensåtaganden.

– Det är uppgjort så att Samkraft inte ska ha några skulder efter affären, berättar Mikael Clemens, styrelseordförande för Samkraft.

De 65 politikerna i kommunfullmäktige, som äger Gävle Energi, ska i dag ge sitt godkännande till affären på ett extrainsatt möte i stadshuset. Om de säger ja kan Gävle Energi gå vidare och köpa vindkraftverken med tillträde vid månadsskiftet juli/augusti.

Egentligen skulle fullmäktige ha sagt ja till köpet redan i juni, men den gången blev det återremiss. Moderaterna tyckte att det saknades underlag och krävde att externa värderingar och eventuella andra handlingar skulle komma till fullmäktiges kännedom först.

Gävle Energi lät i maj företaget Sweco värdera Samkrafts tillgångar. Men trots fullmäktiges krav har bara delar av rapporten offentliggjorts inför dagens beslut, vilket GD berättat om tidigare. Flera sidor har dolts med hänvisning till sekretess, bland annat ett avsnitt med rubriken "risker". Varken fullmäktigepolitikerna eller allmänheten får se vad som står där.

De 13 ledamöterna i kommunstyrelsen, som berett ärendet inför fullmäktige, har däremot fått se rapporten i sin helhet. I kommunstyrelsen ingår representanter för alla fullmäktigepartier.

När GD i juni frågade kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik, S, varför skattebetalarna inte ska få se hela värderingen svarade han:

– I rapporten finns analyser och olika tekniska data som Gävle Energi betalat för att få fram. Om vi offentliggör de delarna kan någon annan privat aktör ta för sig utan att betala för det. Det kan vara en konkurrent till affären.

Men enligt Samkrafts styrelseordförande Mikael Clemens finns inga andra spekulanter.

– Vi har inte kunnat hitta några fler intresserade köpare, säger han.

Men ändå kvarstår kommunens beslut om sekretess.

Politiskt råder vilt skilda meningar om vad vindkraftverken är värda. Sweco lyfter i sin sammanfattning fram intervallet 114-197 miljoner kronor, men inuti rapporten nämns ett högre så kallat "referensscenario" som Gävle Energi valt att luta sig mot: 197-279 miljoner kronor.

När kommunstyrelsen tog ställning till affären i förra veckan var M, FP, KD och SD emot.

– Vi tror fortfarande att vi riskerar att betala ett överpris, sa Helene Åkerlind, kommunalråd i opposition för FP.

De styrande partierna S, V och MP fick igenom affären tack vare stöd från oppositionspartiet C.

Men för att de ska få majoritet även i fullmäktige i dag krävs en bred uppslutning av politiker i semestertider. Som GD berättat kan räcka med att enstaka stolar står tomma för att oppositionen ska få majoritet och lyckas fälla hela affären.

LÄS MER:

Nytt beslut om Samkraft

Värdering av vindkraftverk hålls hemlig

Semestern kan fälla vindkraftaffären

Samkraft ledde till oenigt fullmäktige

Kritiken mot Samkraftaffären tilltar

Priset för vindkraften: 200 miljoner kronor

Så vill Gävle rädda Samkraft – går in med miljoner

Vindrekord för Samkraft

Samkraft blöder ekonomiskt

Annons