Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner hjälp att lotsa in ungdomar i fisket

Fiskeriverket har utsett södra Bottenhavet till nytt fiskeområde. Det innebär att fiskerinäringen i Norduppland och Gävleborg kan få bidrag på elva miljoner kronor fram till 2013. Pengarna ska bland annat användas till turism och till att rekrytera nya unga fiskare.

Beslutet innebär att det nya fiskeområdet får vara med och dela på 55 miljoner kronor i utvecklingspengar från EU. För Nordupplands och Gävleborgs del innebär det att regionen får 5,5 miljoner kronor från EU.

Förutsättningen är att de lokala myndigheterna är villiga att bidra med lika mycket. I sådana fall blir det totalt elva miljoner kronor i stöd till fiskerinäringen fram till 2013.

– Det här är glädjande, vi har lagt ner mycket jobb på att ta fram en ansökan om att få bli ett av de utvalda fiskeområdena, säger Lars Berglund, fiskare och koordinator för regionens ansökan.

Han berättar att en del av pengarna kommer att användas till att hjälpa fiskare att dra igång biverksamheter som gör att de kan få bättre lönsamhet. Framförallt handlar det om turistprojekt. Förhoppningen är också att EU-pengarna ska öka möjligheten att rekrytera nya unga fiskare.

– I dag är de flesta fiskare underbemannade eftersom de inte har råd att anställa fler. Om de kan bredda sig och få in turism i sin verksamhet så kan den extra inkomsten göra att de har råd att anställa ungdomar som de kan lotsa in i fisket, säger Lars Berglund.

En del av pengarna kommer också att användas till att satsa på olika åtgärder för att öka sikbeståndet i södra Bottenhavet.