Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonpensioner till kommunchefer

GÄVLETvå av kommunens bolagschefer kan få ut miljonbelopp i förtida pension.Det visar en granskning som GD har gjort av alla bolagschefers anställningsavtal.

P-O Sandquist är VD för Brynäs Byggnads AB och Sätraåsen och har en månadslön på sammanlagt 47 500 kronor. Han är även kommunens fastighetschef.
När han har fyllt 60 år kan han välja att sluta jobba och därmed utlösa en garantipension på sammanlagt ungefär 1,6 miljoner kronor under en femårsperiod. Det skulle kosta kommunen cirka 28 000 kronor i månaden.

Bara en förmån
Själv säger han att han inte tänker sluta jobba före 65 års ålder.
- Garantipensionen är bara en förmån som jag har förhandlat mig till, säger han. Jag har inte för avsikt att utlösa den.
Enligt både P-O Sandquist och Bo Carlzon, tekniska nämndens ordförande, som skrivit under avtalet, är garantipenionen en rest av den fallskärm som funnits i Sanquists avtal tidigare.
- På den tiden fick cheferna fallskärmsavtal oavsett om de begärde det eller ej, säger Bo Carlzon.
Även Jan Hugg, VD för Gavlegårdarna har en paragraf om förtida pension inskriven i sitt anställningsavtal.
Räknat utifrån sin nuvarande lön har han möjlighet att få ut sammanlagt 3,2 miljoner kronor i förtida pension från det att han fyller 60 år tills han har fyllt 65.
Pengarna betalas ut månadsvis, vilket skulle ge en inkomst på nästan 53 000 kronor varje månad.
Efter en lönehöjning på 5 000 kronor förra året är 50-årige Jan Huggs nuvarande månadslön 65000 kronor.
Jan Hugg ser inget fel i att tacka ja till en förmån om förtida pension på flera miljoner kronor.
Han poängterar att han som VD kan fråntas sina arbetsuppgifter med omedelbar verkan och menar att förmånen om förtida penion är en säkerhet för både honom och styrelsen. Om styrelsen är missnöjd med Jan Hugg och han blir fråntagen sina arbetsuppgifter har han fortfarande rätt till sina arbetsförmåner under uppsägningstiden - två år.
Tänker inte sluta vid 60
Själv säger Jan Hugg att han inte har för avsikt att sluta arbeta som VD för Gavlegårdarna vid 60 års ålder. Men han tillägger:
- När man blir runt 60 år så kan det inträffa att man inte har full fart på nyporna som tidigare. Den förtida pensionen kan vara ett verktyg för styrelsen att på ett någorlunda smidigt sätt genomföra ett VD-skifte. Därför tycker jag att förtida pension är principiellt riktigt. Jag tycker även att det är rimligt att den baseras på min lön eftersom jag inte har samma anställningsskydd som vanliga anställda.


MARIAM NARAGHI