Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonregn över Sandviken

Nu utlovas pengaregn över Sandvikens kommunala verksamheter.
Majoriteten föreslår att skjuta till 112 extra miljoner.
Främst är det skola, vård och omsorg som föreslås få extra tillskott.

På torsdagen presenterade den politiska majoriteten en kraftfull ekonomisk satsning i Sandviken. De föreslår att skjuta till 112 miljoner kronor till verksamheterna mellan 2015 och 2016. Det kan göras på grund av de ökade skatteintäkterna som följer den positiva inflyttningen till kommunen.

– Under mina år som ekonomichef har jag aldrig varit med om att vi har kunnat tillföra så mycket resurser till verksamheterna. Befolkningsökningen bidrar starkt till att vi i år kan fördela närmare dubbelt så mycket som tidigare år, säger Kerstin Ryding, kommunens ekonomichef, i ett pressmeddelande.

Nämnderna får därmed täckning för kostnadsökningar, men i de flesta fall även ökade anslag.

De 112 miljonerna ska framförallt gå till skola, vård och omsorg, som får dela på 81 miljoner kronor. För kunskapsnämnden innebär det 50 miljoner kronor, pengar som är välbehövliga.

Tidigare i veckan berättade GD om nämndens beslut av de ekonomiska konsekvenserna för en utökning på Norrsätraskolan. Nämnden sade då ja till en investering på 38 miljoner kronor över tre år för att finansiera omvandlingen till en storskola.

Regeringens budgetproposition kommer först i oktober, något som gör det svårt för Sveriges kommuner att detaljplanera innan dess. Men redan nu vågar alltså majoriteten lova ut 112 extra miljoner till de kommunala verksamheterna.

Även övergripande utlovas större satsningar. Majoriteten säger även att de lägger en investeringsplan för 2016 på maximalt 250 miljoner kronor. Det är 82 miljoner kronor mer än vad som prognostiserades i december 2014.

– Våra budgetramar rymmer stora ambitioner och en tydlig framtidstro, säger Carl-Ewert Ohlsson, C, kommunalråd, i pressmeddelandet.

Beslut om budgetramar ska tas under kommunstyrelsesammanträdet nästa vecka.