Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonstödet till Furuvik blir ett fall för rätten

Avskrivningen av Furuviksparkens gamla skuld till Gävle kommun blir nästa fråga för Förvaltningsrätten i Falun att bita tag i efter striden om alkoholen i Läkerol Arena.

Kärnfrågan är om det var rätt av kommunen att skriva av skulden mot att Furuviksparken lovade att investera i anläggningen.

Luciadagen 2010 fattade kommunfullmäktige beslut om att avstå från att kräva tillbaka den gamla skulden på 6,5 miljoner kronor.

Tre politiker överklagade beslutet: Lars Beckman, M, Niclas Bornegrim, M, och Marina Alfredsson-Bror, C. De anser att beslutet strider mot kommunallagen.

I lagen står det att kommuner får främja näringslivet rent ”allmänt”, men inte stödja enskilda företagare om det inte finns ”synnerliga skäl”. Lars Beckman och de andra menar att det snedvrider konkurrensen mellan företagen om kommunen gynnar vissa, men inte andra.

Frågan är om kommunen har gynnat Furuviksparken på ett olagligt sätt genom att efterskänka den gamla skulden.

I ett flera sidor långt yttrande, undertecknat av kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, S, hävdar kommunen motsatsen.

Huvudargumentet är att kommunen bytt pengarna mot löften om investeringar i parken. När kommunen sålde det förlustdrabbade kommunala bolaget AB Furuviksparken 2004 ville man ha en garant för att den nya privata ägaren skulle vidareutveckla parken, och inte avveckla den.

Skulden omvandlades till ett så kallat villkorat aktieägartillskott, enligt kommunen för att Furuviksparken skulle kunna överleva.

Ett krav ställdes dock – ingen utdelning fick lämnas till aktieägarna förrän aktieägartillskottet var återbetalt till kommunen.

Förra året såldes bolaget på nytt, till nöjesparkskoncernen Parks & Resorts. Då omvandlade kommunen det villkorade aktieägartillskottet till ett ovillkorat sådant. Det innebar att den gamla skulden skrevs av.

Kommunen försvarar beslutet med att de 6,5 miljoner kronorna nu bytts mot ett förnyat åtagande om miljonsatsningar i parken de kommande åren.

De tre oppositionspolitikerna står däremot fast vid att avskrivningen var olaglig.

– Annars skulle kommunen kunna subventionera varje tänkbart företag som tänker investera i kommunen, menar de.

Frågan ska nu avgöras av förvaltningsrätten.