Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonunderskott för Ockelbo kommun

Efter fyra år med överskott så redovisar Ockelbo kommun ett underskott på drygt en miljon för 2008.

Ockelbo kommun har gått med positivt resultat åren 2004 till 2007, med rekordöverskott 2005 på nästan 13,5 miljoner kronor. Förra året bröts trenden då speciellt kommunstyrelsen redovisar mer än 5,5 miljoner kronor i underskott. En bidragande orsak är den nedskrivning som kommunen gjorde i samband med försäljningen av fastigheten med Ostpacken på 3,4 miljoner kronor. Även initialkostnaderna för att delta i bildandet av Gästrike vatten kostade kommunen 1,4 miljoner kronor.

Trots ett mindre underskott är kommunalrådet Magnus Jonsson, nöjd då de totala nedskrivningar som kommunen gjort uppgår till närmare sju miljoner kronor.

Prognosen för 2010 är ett överskott på knappt fem miljoner sedan minskade skatteintäkter på nära tre miljoner kronor räknats bort. Även planen för 2011 pekar på plus trots prognosen på uteblivna skatteintäkter på mer än tolv miljoner.

– Men det måste till pengar från staten för att vi ska klara kommande investeringar med bland annat Perslundaskolan, säger han.

Han hoppas också att räntebidragen återinförs för att få fart på det kommunala byggandet med bostäder i centrala delen av Ockelbo. Här finns stora behov där främst äldre som vill lämna sina fastigheter viol bo i de mer centrala delarna av tätorten.

Av kommunens nämnder är det bara utbildnings och kulturnämnden som redovisar överskott med drygt en miljon kronor.