Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöpartist mot strömmen

EU-motståndaren Carl Schlyter toppar Miljöpartiets lista i valet till Europaparlamentet. GD träffade honom när han besökte Gävle nyligen.

Annons

Carl Schlyter tillhör numera en minoritet i Miljöpartiet som vill att Sverige ska lämna EU.

Han betonar att han respekterar den nya EU-positiva partilinjen även om han själv inte bytt åsikt.

Men eftersom ett svenskt utträde inte är en fråga för Europaparlamentet så ser han inget problem med att kandidera för en andra mandatperiod i parlamentet.

– Även om Miljöpartiet inte längre vill lämna EU så är vi fortfarande ett EU-kritiskt parti, säger Carl Schlyter.

Han gjorde en raketkarriär som politiker när han beslutade sig för att engagera sig i Miljöpartiet 1994. Redan efter valet samma år fick han jobb som politisk sekreterare åt Miljöpartiets borgarråd i Stockholm. Sedan dess har studierna i miljöteknik fått vila och han har ägnat sig åt politiskt arbete i princip konstant.

Han kom till Bryssel redan 1997 och arbetade som politiskt tillsatt tjänsteman inom Europaparlamentets grupp för bedrägeribekämpning.

Han var en av de drivande bakom de avslöjanden om bedrägeri som tvingade EU-kommissionen ledd av Jacques Santer att avgå.

I EU-valet 2004 blev han själv invald som parlamentariker och är nöjd med vad han uträttat sedan dess. Han har bland annat varit med och tagit initiativ till att flera farliga kemikalier förbjudits inom unionen.

– Jag tog också initiativet till förbudet mot att handla med industriellt jagad säl, säger Carl Schlyter.

Trots att han arbetat i Bryssel i tolv år nu så tycker inte Carl Schlyter att han tappat kontakten med vanliga människors vardag hemma i Sverige.

– Vi bor i Linköping där min fru jobbar på ett callcenter. Hon är inte politiskt aktiv och hjälper mig att inte fastna i politikens värld.