Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöstiftelse på offensiven

GÄVLEInrätta en miljöprofessur och utlys forskningsstipendier för uppsatser inom miljöområdet på Högskolan i Gävle.

Det är några av förslagen från den nybildade forskningsstiftelsen Gästrikeregionens Miljö.
Målet för stiftelsen är att få vanligt folk att bli medvetna om sin egen miljöpåverkan.

300 kilo per person
Till exempel vill man få ner avfallsmängden i regionen till 300 kilo per person och år, från nuvarande 406 kilo.
-Det är ett oerhört intressant forskningsmål, Frågan är, hur gör man? Jag tror att det handlar om hur du och jag som avfallsgenererare beter oss, säger stiftelsens styrelseordförande Leif Magnusson.
Forskningsstiftelsen Gästrikeregionens Miljö hade sitt första styrelsemöte för tio dagar sedan. Stiftelsen har bildats med hjälp av pengar från försäljning av aktier i Forsbackabolaget, där våra sopor hanteras.
Stiftelsen förvaltar fyra miljoner kronor, men hoppas kunna få in mer kapital genom att samarrangera olika händelser med näringslivet.
Till exempel tänker man arrangera ett årligt återkommande miljösymposium på högskolan.
Där vill man även inrätta en adjungerad professur med inriktning på miljöfrågor.
-Vi hoppas få stöd från till exempel Sandvik och skogsindustrin. Om det ska bli något av det är det minst en halvtid som gäller. Vi håller faktiskt på att inventera för att se vem som kan vara lämplig på tjänsten, säger Leif Magnusson.

10 000 i stipendier
Stiftelsen har redan skickat ut information till högskolan om att de kan ge 10 000 kronor vardera i forskningsstipendier till fem studenter som i sina C eller D-uppsatser gör något inom miljöområdet.
-Det kan vara allt från beteendevetare till ekonomer. Det är de som sysslar minst med miljöfrågor i dag. Det gäller bara att hitta bra handledare, säger Leif Magnusson.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159627
magnus.lundquist_gd.se