Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Milton tävlar i frisyr-VM

Milton trivs bäst i skogen där han bor i Mackmyra. Men han tycker om uppmärksamhet och han kan sitta stilla länge. Nu ska han tävla i frisyr-VM med sin "frisör", Jennifer Schmidt.

På världens största klipptävling tog Jennifer Schmidt guld i spanieldivisionen. Året var 1993 och det var hennes allra första tävling som hundfrisör. Men det har blivit flera tävlingar sedan dess.

Jennifer har varit kennelflicka i England och haft salong i New York. Trimmat hundar har hon gjort sedan 1989.

– Utställningshundar är mitt liv, säger hon med ett skratt.

Hon kom tillbaka till Sverige och Uppsala 1995 och öppnade salong. Här har hundfriseringens konst legat långt efter andra länder och först i maj 2014 arrangerades den första internationella groomingtävlingen i Sverige. Hundtrimmare från Ryssland, Tjeckien, Danmark, Grekland och många andra länder fanns med. Men alla blev de slagna av Jennifer. Hon tog hem titeln Best in show med en klippning på en egenuppfödd bichon frisé.

– Det var då landslaget bildades. Vi är fyra ordinarie och två reserver, berättar hon.

Det är nu Mackmyras gårdshund Milton kommer in i bilden. Jennifers tävlingstik har fått valpar och pälskvalitén är inte den bästa. Då kom hon att tänka på Milton som hon klippt några gånger.

Sjuårige Milton själv ligger på trimbordet, på en landslagsfilt, och kopplar av när hans båda mattar berättar om honom.

Sanna Henriksson ville ha hund. Men eftersom hon är allergisk gick det inte med vilken ras som helst. Men bichon frisé fungerar och en sån fick det bli. Men när Sanna flyttade till Göteborg för några år sedan fick Milton stanna kvar hemma hos Sannas mamma Mia och pappa Hasse i Mackmyra.

– Han är i skogen jämt. Jag badar honom varannan vecka och kan reda ut tovor i timmar, berättar Mia.

Men när hon bröt armen i somras kunde hon inte kamma honom. Det var då Milton och Jennifer lärde känna varandra och när Jennifer behövde en tävlingshund ringde hon Mia.

– Jag trodde hon skojade, säger Mia.

– Jag kom ihåg att Milton kunde stå stilla och att Mia håller pälsen i trim, förklarar Jennifer.

– Jag är stolt över att ha en hund som får vara med på det här, fortsätter Mia.

Men Mia får inte vara med på tävlingarna. Då kan Milton känna att hon är där och bli ofokuserad.

I mars ska han och Jennifer tävla i Malmö. Efter det blir det en tävling utomlands innan det är dags för VM i Milano i oktober.

– Man har två timmar på sig att klippa hunden framför publiken och tre domare. Inte ett hårstrå får sticka ut. Pälsen ska ha växt i minst åtta veckor innan tävlingen.

Jennifer är tävlingsmänniska och hon ska vinna. Mest nervös är hon för att Milton inte ska stå stilla. Milton tittar på Jennifer under den vita luggen. Han verkar vara lugnet själv.