Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mindre kaffe till samma pris

Gevalia krymper sina kaffepaket.
Från och med i sommar blir paketen i premiumsortimentet tio procent mindre, till samma pris.

Annons

Ett paket kaffe väger ett halvt kilo. Det står till och med som räkneexempel i skolböckerna. Men i sommar blir det ändring på den saken. Gevalia krymper delar av sitt sortiment till 450 gram.

– Det som kallas premiumkaffe. Vi är tvungna att höja priset på dem, och då blev vi rekommenderade att sänka vikten i stället, säger Anders Carne, informationschef på Kraft Foods som äger Gevalia.

Rekommendationen att krympa paketet i stället för att höja priset kom från handeln. Det vill säga Ica, Coop och Axfood.

De vill kunna fortsätta med sina erbjudanden om ”tre paket för 59 kronor” och liknande utan att behöva göra skillnad mellan till exempel E-brygg och India Malabar.

Det är nämligen där skillnaden kommer att bli. Standardkaffe, som vanligt brygg mellanrost och E-brygg, kommer även i fortsättningen att säljas i 500-gramsförpackningar.

India Malabar, Colombia, Milea och andra mer speciella rostningar krymper.

Det mindre paketet innebär en prishöjning med tio procent. Det är ganska mycket.

– Det är en förändring som beror på att vi egentligen har subventionerat de här sorterna ett tag. Med dollarkursen och de stigande kaffepriserna var vi tvungna att göra något, säger Anders Carne.

Produktionen kommer dock att stanna i Gävle.

– Där kan ni vara lugna. Det är fortfarande en väldigt bra fabrik. Det är snarare så att mer och mer produktion flyttas dit, säger Anders Carne.

”Det är en förändring som beror på att vi egentligen har subventionerat de här sorterna ett tag.”

Anders Carne

informationschef