Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mindre simundervisning i skolorna

Gratis simundervisning bara upp till tredje klass istället för sjätte. Och extralektioner för den som inte lärt sig simma efter trean. Det kan snart bli verklighet i Sandvikens skolor.

Kultur- och fritidsnämnden behöver spara totalt 4,4 miljoner kronor inför nästa år. Politikerna ser just nu över hur det går att minska kostnaderna inom alla områden.

När nämnden hade möte i går kom förslaget upp att kommunen ska erbjuda gratis simundervisning bara till och med årskurs tre istället för, som i dag, årskurs sex.

– Det är lite väl att nämnden ska ta ansvar ända upp till sexan. För många elever blir det bara som en vanlig badresa eftersom de har lärt sig att simma tidigt. För de som däremot inte har lärt sig efter trean kommer vi att fortsätta betala simundervisning, säger nämndsordföranden Ulf Gillström, S.

Simning betraktas som en baskunskap i säkerhet som alla barn i Sverige har rätt att lära sig. Det framgår av kursplanen för ämnet idrott och hälsa i grundskolan. Det är kommunerna som ansvarar för att kursplanen följs och för att alla elever ges förutsättningar för att nå upp till målen.

Ulf Gillström tror inte att det kommer att mottas negativt att kommunen drar ner på simundervisningen.

– Det blir nog inga problem. Både vi och skolan är intresserade av att barnen ska lära sig simma så tidigt som möjligt. När pengarna tryter måste vi försöka spara på allt, säger han.