Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mineralfyndigheter fördubblar gruvdrift

GÄVLEGävleföretaget ScanMining har hittat mer guld- och zinkmineral i närheten av det planerade dagbrottet vid Ersmarksberget i Sorsele kommun, Västerbotten.

Annons
Utvinningen av mineral där ser nu ut att kunna fördubblas från tidigare åtta till 15 år. Förutom guld och zink blir det även bly och silver.
Ännu återstår dock frågan om en finansiering av den tänkta gruvdriften vid Blaikengruvan på 240 miljoner kronor, och när den kan komma igång.

- Förhoppningsvis blir det klart under året och sedan väntar en byggtid på ett år. Så om alla bitar faller på plats ska vi kunna vara igång i slutet av 2003, säger vd Michael Nilsson.

För honom kom de nya fynden inte som någon överraskning.

- Det uppfyller de förhoppningar vi hade när halva programmet är genomfört. Det finns indikament på att det finns ytterligare fyndigheter här i området som ser intressanta ut, som vi också ska undersöka, berättar han.

Kemisk analys
ScanMining genomför ett program med borrning av 170 vertikalhål som går ned till 1,5 meter under bergytan. Prover tas både från de nedersta jordlagren och från själva berget. Dessa skickas för kemisk analys till oberoende laboratorium. Resultat har hittills kommit från halva detta borrprogram, meddelar företaget.

De nya fyndigheterna ligger på ett bra avstånd till det planerade anrikningsverket vid Blaiken och betraktas därför som särskilt intressanta. Det blir nämligen lättare att samordna brytningen och anrikningen med övriga fyndigheter i området. Något man förutsätter ska leda till ökad livslängd och lönsamhet på gruvan.

Nyligen fick ScanMining klart med tillstånd även för brytning vid Svärtträsk, men det kommer att inledas först senare.

- Den är bra för att trygga malmförsörjningen på längre sikt, menar Michael Nilsson.

En av de största
Enligt miljödomen medges att man bryter 1,5 miljoner ton årligen vid gruvan och när den är i full drift ska den vara en av landets största dagbrottsgruvor, enligt planerna.

För närvarande arbetar tolv anställda vid företaget. Sju av dessa är ute i fält i norra Västerbotten. När man sätter igång gruvdriften ska personalen ha vuxit till 80 personer. I alla fall till en början. Det är då mest processtekniker, maskinförare och experter som ska anställas.

- Sedan blir det fler. Dessutom tillkommer entreprenörer, berättar vd:n.

MATTIAS JONSSON